Brexit sonrası ırkçılık yükselişte

Brexit sonrası ırkçılık yükselişte

İngiltere’de yapılan Avrupa Birliği (AB) referandumunda birlikten ayrılık (Brexit) kararı çıkmasının ardından ülkede ırkçı eylem ve söylemlerde artış görülüyor.

İngiltere’de yapılan Avrupa Birliği (AB) referandumunda birlikten ayrılık (Brexit) kararı çıkmasının ardından ülkede ırkçı eylem ve söylemlerde artış görülüyor.

İngiliz basınında yer alan haberlere göre, AB referandumu sonrasında ırkçı ve İslam karşıtı eylem ve söylemler dramatik biçimde arttı.

Irkçı ve İslam karşıtı hareketleri izleyen sivil toplum kuruluşları artışın devam edebileceği uyarısında bulunuyor.

İslam karşıtı olayları takip eden sivil toplum örgütü Tell Mama, son 48 saat içinde 14 şikayet aldığını açıkladı. Kurumun Direktör Yardımcısı İman Etta, BBC’ye yaptığı açıklamada bu artışı “ciddi” diye nitelendirdi. Etta, Müslümanlara yönelik sözlü saldırıların "Sizin gitmeniz için oy verdik, niye hala buradasınız." diyen aşırı sağcılarca gerçekleştirildiğini kaydetti.

Aşırı sağ grupları izleyen sivil toplum örgütü Far Right Watch’ın sözcüsü John O’Connell da son 3 günde sosyal medya üzerinde 90 ırkçı ve İslam karşıtı vaka tespit ettiklerini söyledi.

Müslüman siyasetçiye ırkçı mesajlar

Öte yandan, Galler’de yaşayan ve ülkenin AB’de kalması için kampanya yürüten Müslüman kadın siyasetçi Shazia Awan, sosyal medya üzerinden "Eşyalarını topla ve ülkeyi terk et." şeklinde mesajlar aldığını açıkladı. Muhafazakar Parti bünyesinde siyaset yapan Awan, benzer mesajlar ve tehditler nedeniyle son 2 günde 8 kişiyi polise şikayet ettiğini söyledi.

İngiltere’nin AB’den ayrılması için yürütülen kampanyanın ırkçı bir niteliğe büründüğünü belirten Awan, "Bu ülke bu illetten nasıl şifa bulacak bilemiyorum. İngiltere benim vatanım ama kendimi yabancılaşmış hissediyorum." diye konuştu.

Facebook'ta "Endişe verici işaretler"

Sosyal medyada paylaşılan bir videoda Londra'nın Hackney semtinde referandum sonucunun kesinleştiği önceki gün bir kişinin başka bir kişiyle kavga ederek, "Ülkene geri dön.” diye bağırdığı görülüyor.

Sosyal paylaşım sitesi Facebook'ta açılan "Endişe verici işaretler" başlıklı bir fotoğraf albümünde de kullanıcılar, referandum sonucunun ardından yabancı düşmanlığıyla ilgili karşılaştıkları olayları aktarıyor.

İngiltere'nin kuzeydoğusundaki Newcastle kentinde önceki toplanan aşırı sağcı göstericiler, "Brexit" kararıyla yabancıların acilen ülkelerine dönmeleri çağrısında bulunmuştu.

 

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.