Boşnaklar adalet arayışından vazgeçmiyor

Boşnaklar adalet arayışından vazgeçmiyor

Boşnaklar, Sırbistan'a karşı soykırım davasının yeniden açılması için Bosna Hersek'in yaptığı başvurunun reddedilmesine tepki göstererek, adalet arayışından hiçbir zaman vazgeçmeyeceklerini ifade etti.

Hollanda'nın Lahey kentindeki Uluslararası Adalet Divanının, Bosna Hersek'in Sırbistan'a karşı soykırım davasının yeniden açılması için yaptığı başvuruyu reddetmesine tepki gösteren Boşnak kurban yakınları, adalet arayışından asla vazgeçmeyeceklerini söyledi.

Boşnak kurban yakınlarının haklarını savunan 26 sivil toplum kuruluşunun temsilcileri düzenledikleri ortak basın toplantısında, Uluslararası Adalet Divanının kararını değerlendirdi.

Soykırım Kurbanları ve Tanıkları Derneği Başkanı Murat Tahirovic, Devlet Başkanlığı Konseyinin Boşnak üyesi Bakir İzetbegovic'in soykırım davasının yeniden açılması hususunda elinden geleni yaptığını, buna karşılık konseyin Sırp üyesi Mladen İvanic'in, soykırımdan Sırbistan'ın sorumlu olmadığı yönünde ifadeler kullandığını anımsattı.

Tahirovic, Bosna Hersek Ceza Kanunu'ndaki boşlukların doldurulması ve soykırımı inkar edenlerin de cezalandırılması için bir madde eklenmesi gerektiğini dile getirdi.

Zvornik Esir ve Kayıp Aileleri Derneği Başkanı Ahmet Grahic ise 1992 yılında Zvornik'te katledilen 18 binden fazla Boşnak'tan hiçbir yerde bahsedilmediğine işaret ederek, soykırım davasının yeniden açılması için yapılan başvurunun, az da olsa adaletin sağlanacağı umudunu yeşerttiğini söyledi.

"Mücadeleden vazgeçmeyeceğiz"

Srebrenitsa ve Zepa Anneleri Derneği Başkanı Munira Subasic, hakikatin ortaya çıkması ve adaletin sağlanması için mücadeleden asla vazgeçmeyeceklerini vurguladı.

Savaş Mağduru Kadınlar Derneği Başkanı Bakira Hasecic, başvurunun reddedilmesiyle büyük hayal kırıklığına uğradıklarını belirterek, Bosna'daki savaşta tecavüze uğramış binlerce kadından biri olarak adaletin sağlanmasına engel olanların da cezalandırılmasını istediğini ifade etti.

Basın toplantısına katılan sivil toplum kuruluşları temsilcileri, 1992-1995 yıllarında Bosna Hersek'te yaşananlara ilişkin hakikatler gün yüzüne çıkana ve adalet sağlanana kadar mücadeleye devam edecekleri mesajı verdi.

Uluslararası Adalet Divanı 9 Mart'ta açıkladığı kararda, Sırbistan'a karşı soykırım davasının yeniden açılması için yapılan başvurunun Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyinin ortak tutumunu yansıtmadığını ve bu nedenle reddedildiğini bildirmişti.

Divan, 2007 yılının şubat ayında da Bosna Hersek'in Sırbistan'a karşı açtığı soykırım davasını delil yetersizliğinden reddetmiş, yeni deliller bulunması halinde 10 yıl içinde davanın yeniden açılması hakkı tanımıştı. Davanın yeniden açılması için tanınan süre şubat ayında doldu. 

 

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.