Bosna'da yakılarak öldürülen 70 kurban unutulmadı

Bosna'da yakılarak öldürülen 70 kurban unutulmadı

Bosna Hersek’in doğusundaki Vişegrad kentinde, 14 Haziran 1992’de yakılarak öldürülen çoğu kadın ve çocuklardan oluşan 70 sivil için anma töreni düzenlendi.

Bosna Hersek’in doğusundaki Vişegrad kentinde, 14 Haziran 1992’de yakılarak öldürülen çoğu kadın ve çocuklardan oluşan 70 sivil için anma töreni düzenlendi.

Vişegrad'daki Hünkar (Careva) Camisi'nde kılınan öğle namazının ardından düzenlenen törene, katliamda hayatını kaybedenlerin yakınlarının yanı sıra Bosna Hersek Federasyonu Mülteciler Bakanı Adil Osmanoviç, Vişegrad Belediye Meclisi Başkanı Sulyo Feyziç, Srebrenitsa ve Jepa Anneleri Derneği Başkanı Munira Subaşiç katıldı.

Camiden katliamın yapıldığı Pionirska Sokağı'na kadar yürüyen kurban yakınları, üzerinde kurbanların fotoğraflarının bulunduğu pankartlar taşıdı.

Anma töreninin organizatörü Savaşın Kadın Kurbanları Derneği Başkanı Bakira Haseçiç, katliamın üzerinden geçen 22 yıla rağmen kurbanların kemiklerinin hala bulunmadığını belirtti.

''Adalet hala sağlanmadı'' diyen Haseçiç, adaletin Pionirka Sokağı'ndaki katliamın tüm sorumlularının ceza almasıyla sağlanabileceğine dikkat çekti.

Katliamda, 21 yaşındaki kızı Yasmina'yı kaybeden Emina Vila, kızını canlı canlı yakanların oğlunu da öldürdüklerini, ardından iki yaşında bir çocuk bıraktıklarını söyledi.

Pionirska Sokağı'ndaki katliamda iki günlük kızını, eşini, annesini ve kız kardeşini kaybeden Senad Kurspahiç, katliamın üzerinden 22 yıl geçmesine rağmen yakınlarının kemiklerini hala bulamadığını belirtti.

Olay

Katliama tanıklık eden bazı vatandaşların ifadelerine göre, Vişegrad yakınlarındaki Korintik köyünde, 21 yıl önce aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu 70'in üzerinde Boşnak, Sırplar askerlerince Pionirska Sokağı'ndaki bir evde toplanarak, evin tüm kapıları kilitlendi.  Ardından evi ateşe veren Sırp askerleri, pencerelerden çıkmaya çalışan sivileri ise otomatik silahlarla öldürdü. Evde bulunanlardan sadece birkaçı, bu katliamdan canlı kurtulmayı başarabildi.

Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi ve Bosna Hersek Mahkemesi tarafından, Vişegrad'da işlenen suçları ile ilgili sadece 8 Sırp askerine hapis cezası verildi. Sanıklardan Milan Lukiç müebbet, diğer 7 kişi ise 8-30 yıl arasında hapis cezası aldı. Vişegrad'daki katliama katılanların birçoğu mahkemeye dahi çıkarılmadı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.