Bosna'da toplama kampında öldürülenler anıldı

Bosna'da toplama kampında öldürülenler anıldı

Bosna Savaşı sırasında Sırp askerler tarafından Boşnak ve Hırvatlara yönelik işkencelerin yapıldığı Omarska Toplama Kampı'nda hayatını kaybedenler kampın kapatılışının 23. yılında anıldı.

Kurban yakınları ve toplama kampı mağdurları, Omarska'da vefat edenler anısına gökyüzüne beyaz balon bıraktı. Omarska'daki toplama kampında esir tutulan mağdurlar, 23 yıl önce yaşadıkları korkunç anıları hatırlarken, kurbanların yakınları ise gözyaşları içinde sevdikleri için dua etti. 

Banya Luka'daki Toplama Kampı Mağdurları Birliği Başkanı Sabahudin Gariboviç, törende yaptığı konuşmada, bugünün vefat edenler için anma günü günü olduğunu söyledi. Kendisinin de bir toplama kampı mağduru olduğunu belirten Gariboviç, "Ben Trnopolye Toplama Kampı'nda esir tutuldum. Babam, kardeşim ve akrabalarımın büyük bir kısmı bu kamptaydı. Babam ve kardeşim öldürüldü" dedi. 

Sırplar tarafından henüz 24 yaşında iken Omarska kampına kapatılan Cemal Paratuşiç ise toplama kampında her türlü dayak ve işkence gördüklerini belirterek, bugün 23 yıl aradan sonra buraya tekrar gelmenin kendisi için çok zor olduğunu vurguladı. 

Priyedor'daki toplama kampları

Priyedor şehri yakınlarındaki toplama kampları Omarska, Trnopolye, Manyaça ve Keraterm, Bosna'daki savaşın başladığı 1992 yılında işkence, katliam ve tecavüzlerin merkezi olmuştu. Savaş sırasında 6 ay açık kalan ve uluslararası toplumun baskısıyla Omarska Toplama Kampı'nda 6 bin kişi esir tutulmuş, bunlardan 700'ü öldürülmüştü.

Amerikalı ve İngiliz gazeteciler, 1992 yılının ağustos ayında toplama kamplarını bularak haberleriyle dünya kamuoyuna duyurmuştu. 

Bosna Hersek Kayıp Kişiler Enstitüsü raporlarına göre, 1992-1995 yılları arasında Priyedor'da 4 bin 93'ü sivil olmak üzere, 5 bin 209 Boşnak öldürüldü. Priyedor ve yakınında bugüne kadar tespit edilen toplu mezarlarda 2 bine yakın kişinin cesedine ulaşıldı.

AA


 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.