Bosna'da ölenlerin sayısı 25'e yükseldi

Bosna'da ölenlerin sayısı 25'e yükseldi

Çok sayıda yerleşim biriminin sular altında kaldığı Bosna Hersek'teki sel felaketinde hayatını kaybedenlerin sayısı 25'e yükseldi.

Bosna Hersek'te yaşanan sel felaketinin yaralarının sarılması için başlatılan çalışmalar devam ediyor.

Son yüzyılın en büyük sel felaketinin yaşandığı Bosna Hersek'te, yağmurların durması ve hava sıcaklıklarının artmaya başlamasıyla birlikte, yetkililer salgın hastalıklara karşı da önlemler almaya başladı. Bu kapsamda, selin etkilediği kentlerde atıkların kaldırılması için yoğun çalışmalar yapılırken, telef olan hayvanların imhası için de Bosna Hersek ve Sırbistan anlaşma sağlandı.

Bosna Hersek Federasyonu Sivil Koruma Merkezi Başkanı Fahrudin Solak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iki ülke hükümeti arasında, hayvan cesetlerinin bugün Sırbistan'a götürülmesi ve orada yakılarak imha edilmesi konusunda anlaşma sağlandığını söyledi.

Hayvan cesetlerinin imha edilmesinin pahalı bir süreç olduğunu belirten Solak, "Cesetler, özel araçlarla Sırbistan'ın İnciya kentine ulaştırılacak, önümüzdeki günlerde ise burada imha edilecek. Bu sürecin masraflarının büyük bir kısmını Sırbistan karşılayacak. Sellerde telef olan binlerce hayvanın cesedini, açık alanlardan ya da nehirlerden salgın hastalıklara karşı mümkün olduğunca çabuk bir şekilde toplanması gerekiyor. Şu anki önceliklerimiz arasında telef olan hayvanların cesetlerini toplamak ve imhası için Sırbistan'a göndermek " diye konuştu.

Bosna Hersek'te daha önce 24 olan ölü sayısı, bugün Doboy kentinde 1 kişinin daha cesedinin bulunmasıyla 25'e yükseldi. Daha önce Bosna Sırp Cumhuriyeti'nde 17, Federasyon'da ise 7 kişinin selde hayatını kaybettiği açıklanmıştı. Son ölümle birlikte Bosna Sırp Cumhuriyeti'nde ölenlerin sayısı 18'e yükseldi.

Mayın tehlikesi

Bosna Hersek Mayın Kaldırma Merkezi (BH MAC), yapılan araştırmaların ilk sonuçlarına göre, ülke topraklarının 900 kilometrekaresinin mayınlar altında olduğunu bildirdi.

Sellerin ardından en fazla sorunun, Bosna Hersek'in doğusunda bulunan Posavina bölgesinde olmasının tahmin edildiğini açıklayan BH MAC yetkilileri, vatandaşlara mayınlar konusunda dikkatli olma çağırılarını yineledi.

BH MAC yetkilileri, mayınlı arazilere denk gelen vatandaşların, mayınları çıkarmak gibi girişimde bulunmamalarını, bölgeyi sadece işaretlemelerini ve yetkilileri bilgilendirmeleriyle yetinmelerini talep etti.

Mayın patlamasının dün yaşandığı Brçko kentindeki BH MAC Müdürü Esad Altiç ise AA muhabirine yaptığı açıklamada, sellerin Brçko, Oraşye ve Bosanski Şamats şehirlerine mayınları Maglay ve Doboy'dan sürüklediğini tahmin ettiklerini ifade etti. Esas durumun suların tamamen çekilmesinin ardından anlaşılacağını vurgulayan Altiç, vatandaşlara, açık alanlarda koyu yeşil renkli eşyalara dokunmamalarını söyledi.

Sava Nehri'nin yataklarında birçok mayının savaşta yerleştirildiğini vurgulayan Altiç, "Bazı insanlar, mayınlar yıllarca toprak altında kaldığı için işlevsiz olduğunu düşünüyor. Ancak mayınların insanları öldürmek için yapıldığını unutuyor. Bazı mayınlar 100 sene bile toprak altında kalsa yine işlevini yitirmiyor. Bu yüzden uluslararası yardım istedik" dedi.

Altiç, ayrıca, Şamatslı vatandaşların ihbarı üzerine, kentteki nehirlerde yüzen mayınlar görüldüğünü ve bu konuyla ilgili çalışma başlattıklarını da söyledi.

Mahkumlar selleri fırsat bilip firar etti

Bosna Hersek Federasyonu Polis Merkezi Müdürü Dragan Lukaç da AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bosna Hersek'in kuzeyindeki Oraşye kentinde, sel felaketini fırsat bilen 19 mahkumun cezaevinden firar ettiğini söyledi. Cezaevinde firar olayının anlaşılması üzerine ekiplerin operasyon başlattıklarını ifade eden Lukaç, bu kişilerden 13'ünün aynı gece, 6'sının ise ertesi gün tekrar yakalanarak Tuzla ve Zenitsa'daki cezaevlerine sevk edildiğini kaydetti.

Temizlik ve onarım çalışmaları başlatıldı

Bosna Hersek'te yaşanan felaketten en fazla etkilenen bölgelerden biri olan Tuzla Kantonu bölgesinde, suların çekilmesinin ardından 2 bin 556 heyelan meydana geldi. Bu bölgeden bin 804 vatandaş tahliye edilidi.

Tuzla Kantonu bölgesinde bulunan Lukavats ve Jivinitse şehirlerinde, suların çekilmesiyle, vatandaşlar evlerini temizleyip normal hayata geri dönmek için çabalıyor. Sel felaketinde, Lukavats yakınlarında bulunan ve bölgenin önemli bir gelir kaynağı olan Şikulye Madeni'nde, milyonlarca dolar değerinde hasar ortaya çıktı.

Sel sularının en fazla etkilediği Maglay kentinde ise en büyük Türk yatırımının bulunduğu Natron Hayat Fabrikası'nda ciddi zararın meydana geldiği bildirildi. Maglay kent merkezinde de suların çekilmesiyle birlikte başlatılan temizlik çalışmalarına yardım amcıyla Saraybosna'dan gönüllü çok sayıda üniversite öğrencisi gitti. Öğrenciler, yapılan çalışmalara destek verdi.

Selin en fazla etkilediği kent olan Doboy'da ise yaklaşık 1 hafta sonra elektrik verilmeye başlandı. Şehir yetkilileri, evlere içme suyu verilmeye başlandığını da belirterek, ancak vatandaşların bu suyu şu anda içmek için kullanmamalarını istedi.

"Selden etkilenen bölgelerde yetişen tarım ürünleri şimdilik yenilmemeli"

Bosna Hersek Federasyonu Tarım Merkezi Müdürü Omer Kurtoviç de yaptığı açıklamada, sellerin etkilediği bölgelerde yetişen tarım ürünlerinin şu anda yenilmemesi gerektiğini söyledi.

Bu bölgelerde yetişen meyve ve sebzelerin, gerekli analizler yapıldıktan sonra yenilmesini tavsiye eden Kurtoviç, "Ekiplerimiz şimdiden selden etkilenen bölgelere giderek analizler için gerekli örnekler alıyor. En azından ilk sonuçlara ulaşana kadar vatandaşların Tuzla ve Zenitsa-Doboy kantonlarında yetişen tarım ürünlerinden uzak durması gerekir" dedi.

Sonuçların gelecek hafta açıklanacağını belirten Kurtoviç, analizlerin olumlu olması durumunda, tarım ürünlerinin tüketilmesinde bir sıkıntı olmacağını da ifade etti.

Kurtoviç, ayrıca "sellerden etkilenen topraklara yıllarca hiçbir şey ekilemeyeceği" yönündeki iddialırın da gerçeği yansıtmadığını vurgulayarak, toprak analizinin olumlu sonuçlanması durumunda ekimlere bu sene devam edilebileceğini açıkladı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.