Bosna-Hersek'te salgın hastalık tehlikesi

Bosna-Hersek'te salgın hastalık tehlikesi

Bosna Hersek'teki sel felaketinin ardından salgın hastalık tehlikesi gündeme geldi.

 Felakette telef olan hayvan cesetlerinin hastalık yayma riski olduğu için imha edilmesi gerektiği bildiriliyor. Bu kapsamda hayvan cesetleri, imha edilmek üzere Sırbistan'a yollandı

Bosna Hersek'te yaşanan sel felaketinin yaralarının sarılması için başlatılan çalışmalar devam ediyor.

Son yüzyılın en büyük sel felaketinin yaşandığı Bosna Hersek'te, yağmurların durması ve hava sıcaklıklarının artmaya başlamasıyla birlikte, yetkililer salgın hastalıklara karşı da önlemler aldı. Bu kapsamda, selin etkilediği kentlerde atıkların kaldırılması için yoğun çalışmalar yapılırken, sellerde telef olan hayvanların cesetleri de imha edilmek üzere Sırbistan'ın İnciya şehrine gönderildi.

Brçko Veterinerlik Müfettişliği Başkanı Senada Gariç, yaptığı açıklamada, hayvan cesetlerini toplama çalışalarının çok zor şartlar altında yapıldığını ve şu ana kadar 1,6 tonluk cesetlerin iki kamyon ile Sırbistan'a gönderildiğini söyledi.
Bosna Hersek Federasyonu hükümeti ise hafta sonu beklenen yağışlar yüzünden, yeni heyelanların meydana gelebileceğini açıkladı ve vatandaşlara hazırlıklı olma çağırısında bulundu.

MAYIN TEHLİKESİ

Bosna Hersek Mayın Kaldırma Merkezi (BH MAC), yapılan araştırmaların sonuçlarına göre, daha önce 900 kilometrekare olarak tespit edilen mayınlı arazilerin, aslında 45 kilometrekare olduğunu açıkladı.

Bosna Hersek Mayın Kaldırma Merkezi (BH MAC) Başkan Yardımcısı Ahdin Orahovats, yaptığı açıklamada, toplam 45 kilometrekarelik alanda araştırmaların devam edeceğini söyledi.
Bu alanların Bosna Hersek'in 19 belediyesinde bulunduğunu belirten Orahovats, "Banya Luka ve Usora gibi bazı bölgeleri elimine ettik, bu bölgelerde mayın tehlikesi yok. Belçika'dan gelecek olan ekip ve ekipmanlar ile bugün Bosna Hersek genelinde arazi çekimleri yaptık. Operasyonlarımıza, Hırvatistan Mayın Kaldırma Merkezi ve Avrupa Birliği de yardım edecek. Mayın tehlikesi en fazla, ülkenin doğusunda bulunan Posavina bölgesini tehdit ediyor" diye konuştu.

 BÖLGESEL EKİP KURULDU

Öte yandan, Sırbistan, Hırvatistan ve Bosna Hersek mayın kaldırma merkezleri başkanları, mayın tehlikesini en iyi şekilde atlatmak amacıyla, "Bosna Hersek, Sırbistan ve Hırvatistan Acil Durum Ekipleri" adlı bölgesel bir ekip kurdu.

BH MAC Başkanı Esad Aletiç, Hırvatistan'ın Jupanya bölgesinde gerçekleştirilen toplantının ardından yaptığı açıklamada, komşu ülkelerin iş birliği içinde olacağını söyledi.
Ülkeler arasında, mayınlarla ilgili günlük bilgi değiş tokuşu yapılacağını belirten Aletiç, "Sular tamamen çekilince, önce hasar değerlendirmesi yapmayı planlıyoruz. Daha sonra ise hangi bölgelerde değişikliklerin meydana geldiğini araştıracağız. Bosna Hersek'te en kritik durum, ülkenin kuzeyindeki Bosanski Şamats kentinde yaşanıyor. Suların çekilmesiyle vatandaşlar her gün mayınlara denk geldiklerini ihbar ediyor" diye konuştu.

Dünya Bülteni

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.