Bosna Hersek otoyol ile AB'ye bağlandı

Bosna Hersek otoyol ile AB'ye bağlandı

Mecugorye-Biyaça arasındaki otoyolun açılmasıyla, Bosna Hersek ilk kez bir AB ülkesiyle "otoyol" ile bağlanmış oldu

Macaristan'ın başkenti Budapeşte'den başlayarak Hırvatistan ve Bosna Hersek üzerinden yeniden Hırvatistan'ın Adriyatik limanlarına uzanacak "Koridor 5C" otoyolunun Mecugorye-Biyaça Sınır Kapısı arasındaki 10 kilometrelik kısmı trafiğe açıldı. Mecugorye-Biyaça arasındaki yolun ulaşıma açılmasıyla, Bosna Hersek ilk kez bir Avrupa Birliği (AB) ülkesiyle "otoyol" ile bağlanmış oldu
 
Bosna Hersek Başbakanı Vyekoslav Bevanda, açılış töreninde yaptığı konuşmada, açılışını gerçekleştirdikleri 10 kilometrelik otoyolun öneminin tahmin edilenden daha fazla olduğunu belirterek, Mecugorye-Biyaça arasındaki yolun Adriyatik-İyon Otoyolu Projesi'nin başangıcı olacağına inandıklarını kaydetti.
 
Bosna Hersek İletişim ve Ulaştırma Bakanı Damir Haciç de söz konusu otoyolun sadece bölgenin değil, tüm Bosna Hersek'in ekonomik kalkınmasına da büyük katkı sağlayacağını söyledi.
 
Bosna Hersek Federasyonu Otoyolları Kamu Şirketi Müdürü Ensad Kariç ise AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mecugorye-Biyaça arasındaki otoyol inşaatının tamamlanmasıyla Kordior 5C üzerindeki en zorlu kısımlardan birinin hizmete girdiğini söyledi.
 
"Bu otoyol ile Bosna Hersek, AB'deki otoyol ağları ile bağlanmış oldu" diyen Kariç, bunun Bosna Hersek tarihinde de bir ilk olduğuna dikkati çekti.
 
Kariç, bu ay sonunda ise Mecugorye ile Poçitely arasındaki kısmın inşaatı için ihale düzenleyeceklerini sözlerine ekledi.
 
Mecugorye-Biyaça arasındaki otoyolda yol yapım çalışmaları 2012 yılı Haziran ayında başlamıştı. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın (EDBR) 62 milyon avroluk kredisi ile finanse edilen otoyol inşaatını Çek firması üstlenmişti. 10 kilometrelik otoyolda, iki köprü, bir viyadük ve bir tünel de bulunuyor. Havai fişek gösterisi eşliğinde açılan yol, yarın sabah 06.00 itibarıyla sürücüler tarafından kullanılmaya başlanacak.
Koridor 5C otoyolunun Bosna Hersek kısmının 2020 yılına kadar tamamlanması planlanıyor.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.