Boşanmalara karşı 'aile ombudsmanı' geliyor

Boşanmalara karşı 'aile ombudsmanı' geliyor

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, çiftleri boşanmaktan vazgeçirecek ya da yıpranmalarını önleyecek aile ombudsmanlığı ile ilgili 5 ilde pilot çalışma yürüttüklerini söyledi.

Analizlere göre ülkemizde yıllık 600 bin evlenme ve 100 ila 120 binde boşanma gerçekleştiğini belirten Şahin, "Boşananların yüzde 80'si yeniden evleniyor ama yüzde 17'si eski eşi ile yeniden evleniyor. Yüzde 17 rakamı yılda 20 bin evlilik demek. Adalet Bakanlığı, aile mahkemesi hakimleri ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı hukuki alt yapıyı hazırlayacak. Gönüllü bir şekilde bir destek mekanizmasını kuruyoruz. Ailelere psikolojik, hukuki veya ekonomik destek verilecek. Teknik alt yapı hazır. 4 seansla ilk aşamada başlatacağız." diye konuştu.

Jandarma Genel Komutanlığı tarafından 'Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetin Önlenmesi Projesi' açılış töreni düzenlendi. Marriot Otel'de düzenlenen törene Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Servet Yörük ve birçok davetli katıldı.

Programın ardından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin basın mensuplarının sorularını cevapladı. bir gazetecinin, "Boşanmayı düşünen kişilere bakanlık olarak aile ombudsmanlığı desteği projesi ile ilgili çalışmada son durum nedir?" şeklindeki sorusuna Şahin, "2011 yılında bakanlık olarak geniş kapsamlı bir araştırma yaptık. Boşanmanın nedenleri ve rakamlarını analiz ettik. Bu analizlere göre yıllık 600 bin evlenme oranımız, 100 ila 120 binde boşanma rakamlarımız var. fakat analizleri derinleştirdiğimizde boşananların yüzde 80'si yeniden evleniyor ama yüzde 17'si eski eşi ile yeniden evleniyor. Yüzde 17 rakamı yılda 20 bin evlilik demek. Bunun üzerine neden insanlar yeniden evleniyor sorusunu akademik bilimsel dünya ile çalışmasını yaptık. Burada gördüğümüz bir gerçek var ki, evlilik kurumunu iletişimsizlik gibi bir takım ekonomik sorunlar gibi bir takım yaşanan aile içi sorunlar aslında çok küçük desteklerle kurumu koruyup kollayacağımız yere çok hızlı şekilde dağıttığımız bozduğumuzu kırdığımızı döktüğümüz gördük. Bununu üzerine bakanlık olarak bir çalışma yaptık. 5 pilot ilde aile mahkemesi hakimleri ile bir araya geldi. Hakimler kendilerine gelen dosyaları bize aktardılar. Eğitici eğitimini almış sosyal hizmet uzmanlarımız gelen vakalar üzerinde bire bir çalıştı. 5 ilde ayrılmak için aile mahkemesine başvuran 450 çiftten 75'i ayrılmadan evlilik kurumunu devam etmeye karar verdi. Çok enteresan bir oran buda yaklaşık yüzde 17-20 arası. Pilot çalışma araştırmanın sonuçları ile direk örtüşüyor. Neden ayrılmak istiyorsunuz sorusuna uzman desteği ile bunu yapıyoruz." diye cevap verdi.

BOŞANMAYI DÜŞÜNEN AİLELERE PSİKOLOJİK, EKONOMİK VE HUKUKİ DESTEK VERİLECEK

Bakanlık araştırmasından boşanmayı düşünen çiftlere kimlere danışırsınız sorusuna yüzde 62'sinin hiç kimseye danışmadığı cevabını verdiğini belirten Şahin, "Ayrıca bu kişiler ciddi şekilde rehberlik ve danışmanlık hizmetine ihtiyacı olduğunu belirtiyor. Toplum bunu istiyor ve bekliyor. Bunun üzerine önce bakanlık oralar bir çalışma yaptık ve ardından Adalet Bakanlığımıza gittik. İşbirliği çalışması yapmak üzere Adalet Bakanlığı'nda bir komisyon oluştu. Akademik dünyadan, aile bakanlığı ve adalet bakanlığından kişilerin yer aldığı komisyon çalışmayı nasıl organize edeceğinin alt yapısını oluşturdu. Dün Adalet Bakanımız ile Başbakanlık Müsteşarımıza hukuki düzenlemeyi çalışmanın son şeklini teslim ettik. Adalet Bakanlığı, aile mahkemesi hakimleri ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı hukuki alt yapıyı hazırlayacak. Plan Bütçe de bekleyen bir yasamız var. 2014 bütçesi çalışılıyor. Bütçeden sonra Plan Bütçe Komisyonu başkanımızla görüştük bu yasanın içine bunu da birleştireceğiz. Önce hukuki altyapı oluşturulacak. Sosyal hizmet merkezlerimizde sosyal hizmet uzmanlarımızın bunun bakanlık olarak nasıl yapılacağını, kaç seans yapılacağı, bir aileye ne kadar destek verileceğini çalıştık. Alt yapıyı oluşturduk. Bir aile bile bizim için çok önemli. Tamamen insanların özgür iradesine bağlı bir zorunluluk yok. Gönüllü bir şekilde bir destek mekanizmasını kuruyoruz. Bu desteği almak isteyen herkese bu desteği hazırlayacağız. İnşallah ailelerimizi çok daha huzurlu mutlu parçalamadan kırmadan dökmeden götüreceğimiz bir projeyi başarmış olacağız." şeklinde konuştu.

Ombudsmanların hangi alanlarda destek vereceğinin sorulması üzerine Şahin, "her vakanın kendine özgü bir durumu var. bu olaylarda tek tip tek çözümle gitmek mümkün değil. Vaka bazlı gidilmeli. Bu işin eğitimini alan uzman neden o ailenin ayrılmak istediği nedenlere göre nasıl destek vereceğini anlatacak. Psikolojik, hukuki veya ekonomik destek. Neye ihtiyacı varsa o desteği verdiği zaman o kurum devam edecekse o onların tamamen gönüllü ve bireysel talepleri uygun çalışacak. Ciddi bir talep var. hukuki alt yapı oluşturulduğu zaman çok daha çok daha sağlıklı bir şekilde kurumu koruyarak yolumuza devam edeceğiz. Teknik alt yapı hazır. 4 seansla ilk aşamada başlatacağız. 4 seans sonunda aile kendi karar verecek. Daha derin seanslar ve danışmanlık hizmeti gerekiyorsa farklı yöntemlere götüreceğiz. sonuna kadar bu işin takipçisi olacağız. Bu çalışma sonunda bir aile bile mutlu ve huzurlu bir şekilde yoluna devam ederse bu hepimizin kazancı olacak." açıklamasında bulundu.

"DOĞUM İZNİ ÇALIŞMASINI PARLAMENTOYA SEVK ETMEK İÇİN ESNEK ÇALIŞMA PAKETİNİ BEKLİYORUZ"

Başka bir gazetecinin, "Doğum izni ile ilgili çalışmada son durum nedir?" sorusu üzerine Şahin, "O paket hazır. Çalışma ve sosyal güvenlik bakanımızın esnek çalışma üzerinde taraftarlarla bir çalışması var. o tamamlandığı zaman paketin en önemli kısımlarından biri esnek çalışma ve kreş desteği. Çalışma Bakanımız bu çalışmayı getirdiğinde paketin tamamını parlamentoya gönderecek aşamasındayız. O esnek çalışmanın alt yapısı oluşunca biz göndereceğiz." diye cevap verdi.

Cihan