Boş koltuk Esed'e mesaj gönderiyor

Boş koltuk Esed'e mesaj gönderiyor

SMDK Başkanı Carba, Arap Birliği Zirvesi'nde Suriye için boş bir sandalye konmasının Esed'e "Sen öldürmeye devam et.

Koltuk, savaşını bitirdikten sonra seni bekliyor" şeklinde mesaj gönderdiğini söyledi.
 
Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Ahmed el-Carba, Kuveyt'te düzenlenen 25. Arap Birliği Zirvesi'nde Suriye koltuğunun kendilerine verilmemesini eleştirerek, bunun rejimi katliamlarında cesaretlendirdiğini belirtti.

Carba, açılış oturumunda yaptığı konuşmada, zirvede Suriye sandelyesinin boş bırakılmasına dikkati çekerek, "Zirvede Suriye için boş bir sandalyenin yer alması, Beşşar Esed'e 'Sen öldürmeye devam et. Koltuk, savaşını bitirdikten sonra seni bekliyor' şeklinde açık bir mesaj gönderiyor" dedi.

Arap ülkelerinde artık Suriyelilerin çıkarlarının gözetilmediğini savunan Carba, "Bu durum, Arap ülkeleri arasındaki ilişkileri karmaşık hale getiriyor, Suriye'nin konumunu daha zorlaştırıyor. Esed rejiminin meşruiyetini kaybetmesinden sonra, Arap ülkelerinin başkentlerindeki Suriye büyükelçiliklerinin SMDK'ya devredilmesi gerekiyordu" diye konuştu.

Uluslararası topluma baskı çağrısı

Suriye halkını ve sivilleri müdafaa etmek için "seferberlik" çağrısı yapan Carba, Arapları, uluslararası topluma da "muhaliflerin silahlandırılması" konusunda verdiği sözleri yerine getirmesi konusunda baskı uygulamasını istedi. Carba, "Biz sizi savaş ilanına davet etmiyoruz. Sizi, davamıza destek olmaya, çözüm sunmaya, halkımız, ülkemiz ve tüm Arapların çıkarlarını temin etmeye çağırıyoruz" şeklinde konuştu.

Suriyelilerin insani ihtiyaçlarını karşılamak için düzenlenen çalışmaların artırılmasını talep eden Carba, bunun yanı sıra, Lübnan, Irak, Ürdün başta olmak üzere diğer ülkelerde yaşamak zorunda kalan Suriyeli mültecilere önem verilmesi gerektiğini dile getirdi.

Carba, Şam'daki Yebrud ve Humus'taki el-Kusayr'ın, Hizbullah destekli Suriye rejim kuvvetlerince ele geçirilmesine işaret ederek, "Siz bizim maruz kaldığımız savaşa uzaktan bakıyorsunuz. Artık sizin, Suriyelilerin durumuna, ses çıkarmadan izlemeniz, bir an bile kabul edilemez" ifadelerini kullandı.

Cenevre-2 Konferansı

Büyük devletlerden, Suriye konusunda verdiği sözleri yerine getirmesini talep eden Carba, Cenevre-2 Konferansı'na ilişkin şu ifadeleri kullandı:

"SMDK, Cenevre-2 Konferansı'na katıldı. Bu görüşmelerde, Esed, Cenevre-1'in kararlarını kefenledi. Yasal olmamasına rağmen başkanlık için adaylığını açıklamasıyla da Esed, müttefikleriyle 'uluslararası toplumun kalan güçleri'nin ruhuna Fatiha okudu. Bugün ise Cenevre-2'den önceki gibi değil, olmayacak da..."

Bölgede "bir projenin uygulanmak istendiğini" ifade eden ancak bu konuda detay vermeyen Carba, yaşananlara sessiz kalınmasının bölgede yeni savaşlara neden olacağı uyarısında bulundu.

Kuveyt'te düzenlenen 25. Arap Birliği Zirvesi'nde, rejiminin "sivillere yönelik saldırıları" nedeniyle üyeliği 2011 yılında askıya alınan Suriye'nin koltuğu boş bırakılırken, SMDK Başkanı Carba ise BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Ahdar el-İbrahimi'nin yanında oturuyor.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.