Borla kaplanan piston silindirleri motor ömrünü artırdı

Borla kaplanan piston silindirleri motor ömrünü artırdı

Bir doktora öğrencisi tarafından hazırlanan tez çalışmasında, piston silindirlerinin iç yüzeyi bor ile kaplanarak motorun ömrü 10 kat artırıldı.

Süleyman Demirel Üniversitesi  (SDÜ) Otomotiv Mühendisliği Bölümü'nde bir doktora öğrencisi tarafından  hazırlanan tez çalışmasında, piston silindirlerinin iç yüzeyi bor ile kaplanarak  motorun ömrü 10 kat artırıldı.    SDÜ Mühendislik Fakültesi Otomotiv Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi  Prof. Dr. İsmail Hakkı Akçay, yaptığı açıklamada, doktora öğrencisi  Mehmet Çakır'ın, ''Tek silindirli hava soğutmalı bir motorda, borlanmış dökme  demir gömleğin motor performans değerleri üzerindeki etkileri'' üzerine doktora  tezi hazırladığını anlattı.

Tez çalışmasında, içten yanmalı pistonlu bir motorun, silindir yüzeyini  borla kaplayarak ömrünün artırılmasının amaçladığını belirten Akçay, yaklaşık 3  yıl süren deneysel çalışmalarda başarıya ulaştıklarını, silindir yüzeyinde aşağı  ve yukarı hareket eden piston segmanlarının aşınmasının 10 kat azaltıldığını  bildirdi.
        
-Ekonomik olarak büyük gelir sağlıyor-

        
Sürtünme kat sayısının düşürülmesinin, motorun mekanik verimini de  artırdığına işaret eden Prof. Dr. İsmail Hakkı Akçay, motorların, araçların en  pahalı parçaları olduğunu, motor ömrünün artmasının, araç ömrünü de artırdığını  vurguladı.

Akçay, şu bilgiyi verdi:

''Silindir iç yüzeylerinin 25 mikronluk borla kaplanması, araç motorunun  mekanik değerlerinin artırılması anlamına geliyor. Normal araçlarda motorun bazı  parçalarının 5-10 yıldan sonra değiştirilmesi gerekebiliyor. Bu çok pahalı bir  iş. Silindir iç yüzeylerinin borla kaplanmasıyla motorun ömrü, aracın ömrüne  çıkarılabilmekte. Dolayısıyla bu, yapılacak masrafların sıfırlanması anlamına  geliyor. Segmanların aşınmasının engellenmesiyle motorun ömrü de 10 kat artmış  oluyor.''

Bor kaplamanın şimdilik silindir iç yüzeylerde kullanıldığını anlatan  Akçay, projenin maliyetinin 10 bin lira olduğunu, ancak seri üretime geçilmesi  halinde maliyetin düşürülebileceğini sözlerine ekledi.

Samanyoluhaber