Boris Johnson: '15 Temmuz tam bir vahşet'

Boris Johnson: '15 Temmuz tam bir vahşet'

Bombalanan Meclis’i ziyaret eden Boris Johnson, gördüğü tablo için “15 Temmuz’da yaşananlar tam bir vahşet. Gülen’e karşı biz de dikkatli olmalıyız” dedi.

Osmanlı’nın son Dışişleri Bakanları’ndan Ali Kemal’in öz torunu Stanley Johnson’un oğlu olan Boris Johson, İngiltere Dışişleri Bakanı olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım tarafından kabul edildi. Johnson’ın Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile görüşmesi sonrasında ortak basın toplantısı düzenlendi.
 Johnson da, yaptığı konuşmaya, kendi atalarının Türkiye’den olduğuna dikkat çekerek, “Büyük amcam, zannediyorum sizin yaptığınız işi yapıyordu. Benim kuzenim de aynı şekilde. Bu bakanlıktaydı. Bu bakanlıkta benim ailemin bir tarihi var. O yüzden burada olmak çok güzel”  diyerek başladı. Türkiye ile İngiltere’nin çoğu konuda benzer düşündüğüne de dikkat çeken Johnson, “Suriye’deki çatışmanın sonuçları dün (Pazartesi) benim için daha belirgin hale geldi. Gaziantep’te Türk hükümetinin ne kadar kahramanca çaba gösterdiğini gördüm” diye konuştu.
Johnson, iki ülke arasındaki ticaret hacminin son 5 yılda yüzde 70’lik oranla büyük ölçüde arttığına ve Türk mallarının ülkesinde satın alındığına dikkati çekerek, “Bu, daha da artırmayı amaçladığımız unsurlardan bir tanesi ve sadece bulaşık makinesinden ibaret değil. Mesela benim çocukken beslendiğim ürünler, yediğim bisküviler de Türk şirketleri tarafından üretiliyor. Ekonomik ortaklığımızın göstergesi olarak bundan daha görünür sembol olabilir mi?” diye konuştu.
Johnson, bir gazetecinin İngiltere’nin FETÖ ile mücadele konusundaki tavrı ile ilgili sorusu üzerine şunları söyledi:
“Gülenizm ve onların davranış şekli aslında Birleşik Krallık’ta bizim için yeni olan şeylerden bir tanesi. Biz Türkiye’deki meslektaşlardan bu örgütün ne olduğu, gündemin ne olduğuyla ilgili bilgi alıyoruz. Cemaatin unsurları ve detaylarıyla ilgili olarak dünyadaki diğer örgütlerden ne gibi farklılıkları olduğuyla ilgili bilgi alıyoruz. Buna çok ciddi bir şekilde bakmamız gerektiğini düşünüyorum. Bugün Mevlüt Çavuşoğlu bana Türk yetkililerin bu örgütle bağlantılı olduğunu düşündüğü kuruluşların bir listesini verdi. Bu hareketle bağlantılı olan unsurlardan kurtulmamız istendi. Biz de onlarla bağlantılı tüm unsurları tespit etmek için elbette çaba göstereceğiz.”
ÇANKIRI DEĞİL KALFATLIYIM
 Boris Johnson’un bakanlıktan ayrılışı sırasında gazeteciler, büyük dedesi Ali Kemal’in Çankırılı olduğuna dikkat çekerek, “Siz nerelisiniz Çankırılı mısınız?” diye sordu. Johnson bu soruya, “Hayır Çankırı değil Kalfatlıyım” karşılığını verdi. Boris Johnson’a Yozgat Milletvekili Abdulkadir Akgül, dedesinin köyü olan Kalfat’a gitmeyi teklif etti. Akgül’ün dedelerinin yaşamış olduğu Çankırı’nın Orta İlçesi’ne bağlı Kalfat Köyü’nün Ankara’ya çok yakın olduğunu belirtmesi üzerine İngiliz Bakan, “Bir programım yok ama bir dahaki gelişimde gideceğim” ifadesini kullandı.

200 YPG’liyi Menbiç’ten çıkaramadılar!

aDışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD’nin PYD’yi Menbiç’ten dahi dışarı çıkaramadığını belirterek, örgütün Rakka’ya yönelik bir operasyona dahil edilmesinin Suriye’nin geleceğini tehlikeye atacağını söyledi. Çavuşoğlu Rakka Operasyonu’na Türkiye’nin katılımı ile ilgili olarak da “YPG unsurları hala yaklaşık 200 kişi orada, tamamen Fırat’ın doğusuna geçmedi. Biz ABD’ye Menbiç operasyonuna, bazı YPG unsurlarının katılmasının yanlış bir politika olduğunu söyledik. Sonra bir şartla buna olur verdik: ‘Menbiç operasyonu biter bitmez YPG’liler Fırat Nehri’nin gerisine gidecek’. Şu anda YPG unsurları halen Menbiç’te. Obama söz verdi, Biden söz verdi, Kerry söz verdi. Şimdi ya geri gönderemiyorlar, ya da YPG’ye söz geçiremiyorsunuz, ya da göndermek istemiyorsunuz. Bunun başka bir seçeneği yok” değerlendirmesini yaptı.

DÜNYAYA ÖRNEK OLSUN
Bombalanan Meclis binasını gezen Boris Johnson, “Türk demokrasisine karşı yapılan saldırıda cesaretini ortaya koyan Türk insanına saygımı göstermek için Meclis’teyim. Umarım dünya, Türk insanının demokrasiye yapılan saldırıya izin vermediğini görür” dedi.

 

Türkiye

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.