Borçluya bandrol yok

Borçluya bandrol yok

Maliye ÖTV alacaklarının tahsilatı için yeni bir çözüm yolu buldu.

Bakanlık, sigara, elektrik ve elektronik ürün satan firmalara bandrol vermek için vergi borcu olup olmadığına bakacak. Kayıtlarda ÖTV borçlusu olduğu belirlenen satıcılara bandrol verilmeyecek.

Bandrol uygulaması ile ürünlerde ÖTV'nin ödenmediğini tespit eden Maliye Bakanlığı harekete geçti. Bu kapsamda Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) sigara ve alkollü ürünler ile elektrikli, elektronik, manyetik ve benzeri cihazlar ve sistemleri satan firmalara vereceği yıllık yaklaşık 6 milyar adet bandrol, pul, barkod, hologram, kupür, damga, sembol gibi özel etiket ve işaretler için şirketin vergi borcu olup olmadığını arayacak. Bu kapsamda TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda görüşülmekte olan 'Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Teşkilat ve Görevler Hakkında KHK ile Bazı Kanun ve KHK'larda Değişik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı' bir 'Torba Tasarı' haline dönüşürken, tasarıda GİB'e, vergi borcu olan sigara ve alkol üreticilerine bandrol verip verilmesi konusunda yetki getiriliyor.

ÖTV ÖDENMEDİĞİ TESPİT EDİLDİ

Vergi borcu konusunda GİB yetkilileri, sigara ve alkol üreticileri ile elektrikli, elektronik, manyetik ve benzeri cihazlar ve sistemleri satan firmaların Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) borcunun olduğuna dikkat çekiyor. ÖTV Kanuna göre; ÖTV üreticinin malı distribütör ya da aracıya tesliminde ÖTV doğuyor. Ancak burada sigaracılar ve alkollü ürün üreticileri ile elektrikli, elektronik, manyetik ve benzeri cihazlar ve sistemleri satan firmalar ürünle ilgili bandrolü aldıkları halde ÖTV'yi Maliye Bakanlığı'na ödemediği tespit edildi.

TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda görüşülmeye başlanan Torba Tasarı ile GİB, yetki alarak, bandrol vereceği şirketlerin vergi borcunun olup olmadığına bakacak.

Bandrol ihalesi iptal edilmişti

GİB'in 2012 yılı Aralık ayında düzenlediği bandrol ihalesi, 324 milyon liralık teklifle önceki dönem de bu işi yapan Sicpa-Assan firmasına karşılık, 217 milyon lira teklif veren Fransız Prooftag firmasıyla ortak olan Gate Elektronik kazanmıştı. Sicpa-Assan 2007 yılında 5 yıllık bandrol üretim ihalesini 327 milyon lira teklifle almıştı. 5 yıl aradan sonra ihaleyi 110 milyon lira düşük bir teklifle Gate Elektronik'in kazanmasının iptalini Sicpa-Assan mahkemeye taşımıştı. Kamu İhale Kurumu'nun 2006'daki kararı doğrultusunda 'istisnai' yöntemle yapılan ihaleyle ilgili iptal başvurusunu mahkeme kabul etmişti.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.