Bomba yağan bahçelerine geri döndüler

Bomba yağan bahçelerine geri döndüler

Gazzeli çiftçiler, İsraille varılan ateşkesin ardından uzun süredir ayrı kaldıkları bahçelerinde çalışmaya yeniden başladı.

İsrail'in ekili alanları da hedef alan saldırıları nedeniyle uzun süre tarlalarına gidemeyen Filistinli çiftçiler, topraklarını yeniden ihya için çalışmalara başladı.
 
AA muhabirine konuşan çiftçi Muhammed Zurub (45), evlerine yakın olmasına rağmen İsrail saldırıları boyunca "başımıza bir şey gelir" korkusuyla domates, fasulye ve patlıcan dikili bahçelerine gidemediklerini söyledi. 
 
Bu nedenle tüm ürünlerin zarar gördüğünü belirten Zurub, kardeşinin sulama yapmak için tarlaya gittiğinde savaş uçaklarına hedef olduğunu ve saldırıda bacağını kaybettiğini aktardı.
 
Zurub, saldırılar ve bakımsızlık nedeniyle "mahvolan topraklarının" ıslahı için uğraştıklarını sözlerine ekledi.
 
Çiftçi Eşref Mansur da domates ve salatalık bahçelerinin yanı sıra meyve ağaçlarının büyük kısmının İsrail saldırıları ve elektrik kesintisine bağlı olarak sulama yapılamaması nedeniyle zarar gördüğünü ifade etti. 
 
Mansur, saldırılar sırasında sadece 3 kez sulama için bahçeye gidebildiğini ancak elektrik ve suyun kesik olması yüzünden bakım yapamadığını kaydetti. 
 
İsrail'in, kasten arazileri hedef aldığını savunan Mansur, maddi kaybın önemli kısmının, zarar gören pahalı gübre ve tarım ilaçları olduğunu dile getirdi.
 
Filistin Ziraat Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye yönelik 51 günlük saldırılarında tarım sektörünün, yaklaşık 500 milyon dolar zarara uğradığını açıklamıştı.
 
İsrail, yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze'ye, 7 Temmuz'da havadan ve denizden, 17 Temmuz'da ise karadan saldırıya geçmişti. Daha sonra orduyu karadan geri çekerek hava saldırılarına devam eden İsrail saldırılarına, Mısır'ın arabuluculuğunda yürütülen görüşmelerde 26 Ağustos'ta Filistinli gruplarla varılan ateşkesle son vermişti. 
 
Gazze'ye 51 gün süren saldırılarda Filistin'de 579'u çocuk 2 bin 148 kişi hayatını kaybetti, 11 binden fazla kişi yaralandı. İsrail tarafından ise 67 asker, 4 sivil ve 1 yabancı uyruklu işçi olmak üzere 72 kişi öldü.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.