Bolu'daki kömür ocakları mercek altında

Bolu'daki kömür ocakları mercek altında

Soma'da 301 kişinin hayatını kaybettiği maden faciasının ardından kentteki kömür ocaklarında denetimler artırıldı.

Mehmet Emin Gürbüz'ün haberi:

Soma'da 301 kişinin ölümüne neden olan facia sonrasında Bolu'daki kömür ocakları incelemeye alındı.

Bolu Valisi Ahmet Zahteroğulları'nın talimatıyla oluşturulan inceleme ve araştırma komisyonu, Gökçesu beldesindeki kömür ocaklarında denetime başladı. İş sağlığı uzmanları, doktor ve maden mühendislerinin yer aldığı komisyon, ocaklardaki eksiklerin giderilmesi için çalışmalarını sürdürüyor.

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR)  İl Müdürü İsmail Yalçın, AA muhabirine 6 kişilik komisyonun eksikleri tespit etmeye çalıştığını söyledi.

"İl genelindeki madenlerin fotoğrafını çekmek, eksik ve fazla yönlerimiz neler, özellikle işçi sağlığı ve iş güvenliği açısından yanlışlarımız, artılarımız ve eksiklerimiz neler, bunları görmek istiyoruz" diyen Yalçın, inceleme tamamlanınca komisyon üyelerinin rapor hazırlayacağını kaydetti.

Yalçın, komisyonun raporuyla ocak işletmecilerine rehberlik yapmak istediklerini belirterek, "Özellikle en çok korktuğumuz ve hiç dilemediğimiz iş kazalarının olmaması için işletmelerin alması, uyması gereken ya da eksik güvenlik önlemleri nelerse onları paylaşacağız. Eksiklerin giderilmesini sağlayacağız. Bolu'da iş kazası ve maden faciası yaşanmaması için rehberlik etmeye çalışacağız" şeklinde konuştu.

Yalçın, Soma'daki facianın maden işletmecilerine ders olduğuna dikkati çekerek, iş sağlığı ve güvenliği için harcanan paranın hayati önem taşıdığının anlaşıldığını savundu.

Yaşam odaları konusunda da bazı görüşmeler olduğunu vurgulayan Yalçın, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Maden ocaklarında alınması gereken güvenlik önlemleriyle ilgili yasal mevzuat var. Bir de yaşam odaları gibi madencilerin hayatta kalması için zorunlu olmayan ama yapılmasında hem işletme hem de çalışanlar açısından çok fayda bulunan güvenlik önlemleri var. İnceleme ve araştırmalarımızda konuyla ilgili işletmelerin bütün yönlerine bakacağız. Bunun sonunda da işletmelerle ilgili değerlendirme toplantısı yapacağız. İşletme sahipleri de ellerinden gelen desteği verdi."

"Tedbir alınması faciaları önler"

Gökçesu'daki kömür ocağında 8 yıldır çalıştığını anlatan 32 yaşındaki Vehbi Çelik de madende çalışmanın zor olduğunu söyledi.

Çelik, Soma'daki faciaya çok üzüldüklerini ifade ederek, "Soma'da yaşanan acıyı geride kalanlar daha iyi bilir. Biz de orada hayatını kaybeden arkadaşlarımız için üzgünüz. Faciadan sonra biraz çekinme oldu ama alışkın olduğumuz işimize devam ediyoruz. Mesleğimiz olduğu için yapacak bir şeyimiz yok" değerlendirmesinde bulundu.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.