Bol lifli gıdalar dişleri temizliyor

Bol lifli gıdalar dişleri temizliyor

Doç. Dr. Ali Çağın Yücel, diş sağlığında her ne kadar fırçalama ve ağız bakımına bağlı olsa da yiyeceklerin de önemli bir etkiye sahip olduğunu söyledi.

Yücel, "Çiğneme sırasında mekanik etki ile dişte temizlik de meydana geliyor. Bu nedenle, ağızda çiğnemenin daha az olduğu tarafta daha çok çürük meydana geliyor. Sert ve lifli besinler, dişte mekanik temizlik yapar. Elma, havuç kereviz sapı gibi sert besinlerin mekanik temizlik etkisinden yararlanabilirsiniz." dedi.

Dentistanbul Levent Academy Başhekimi Doç. Dr. Ali Çağın Yücel, yiyecekler ve diş sağlığına ilişkin bilgiler verdi. Sakızın da diş temizleme etkili olduğunu söyleyen Doç. Dr. Yücel, "Sakızın tükürüğü uyarıcı etkisinden ve dolayısıyla tükürüğün mekanik temizleme etkisinden yararlanabiliriz. Çiğnenecekse şekersiz sakız çiğnenmeli." diye konuştu.

Bazı yiyeceklerin diş çürüklerini önlediğini ifade eden Yücel, "Peynir, şekersiz sakızlar, lifli yiyecekler, xylitol (şekersiz sakızların içine konan madde) inek sütü çürük önleyicilerdir. Dişimizi fırçalayamadığımız zamanlarda, küçük bir peynir parçası yenmesi fırçalamanın yerine geçebilir. Bu uygulama çok zorda kaldığımız zamanlarda yapılmalı, her gece yapılması durumunda, plak oluşumuna neden olabilirsiniz. Ben peynir yiyeyim dişim çürümesin diye bir şey söz konusu değil." ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Ali Çağın Yücel konuşmasına şöyle devam etti: "Yer fıstığının tükürük akış oranını arttırdığı için çürük önleyici olarak nitelendirilebilir. Süt kalsiyum kaynağı olması nedeniyle, çocukların beslenmesinde önemli bir yer tutuyor. Gece çocuklara süt verilmesi çok yaygın ama şeker katılmamalı. Özellikle sütün içine pekmez, bal ve karamel katılması daha tehlikeli. Bu ek besinler dişe yapışıyor ve gece tükürük akışı az olduğu için diş çürüğü daha fazla oluyor. Annelerin hamileliğin ilk 4 haftasında A ve D vitamininden, kalsiyumdan zengin besinler almaları gerekiyor."

Diş çürümelerini etkileyen faktörler olarak Yücel, "Şeker, çikolata, kek, bisküvi, hamur işleri, puding, çay şekeri, mısır gevreği, reçel, bal potansiyel çürük yapıcı besinler. Ara öğünlerde yenen şeker ve çikolata, diş fırçalanmadığı ve uzun süre dişte kaldığı için çok daha fazla çürük yapıcı etkiye sahip. Ara öğünlerde lifli gıdaları tercih edin." dedi.

Yücel. diyetisyenlerin hastasına diyet yazarken, dişhekimine danışması diş sağlığı açısından önemli olduğunu belirtti.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.