Boko Haram'ın arkasında petrol savaşları var

Boko Haram'ın arkasında petrol savaşları var

Nijerya’daki terör eylemlerini değerlendiren Prof. Anrea Brigaglia, artan Boko Haram saldırılarında dinin değil, daha çok petrol yatakları için verilen egemenlik mücadelesinin belirleyici olduğunu söyledi

Cape Town Üniversitesi İslami Çalışmalar Bölümü Öğretim Görevlisi Brigaglia, Boko Haram saldırılarının politik ve maddi gerekçelerini anlattı.

Son katliamların meydana geldiği Baga, Kawuri, Menari ve Gamboru-Ngala bölgelerinin tamamıyla Müslümanların yerleşim yerleri olduğuna dikkat çeken uzman, bunun yanısıra şehirlerde olmasa da Adamava bölgesindeki dağlık köylerdeki Hristiyanların da katliamlardan etkilendiğini belirtti. Brigaglia, “Burada bölgesel bir strateji uygulanıyor” dedi.

Petrol için hakimiyet mücadelesi

Brigaglia geçen yıllarda saldırıya uğrayan bölgelerin zengin ve yeni petrol yataklarının bulunduğu alanlar olduğuna dikkati çekerek, “Hiç kimse olanların bölgesel petrol yataklarının ve Borno Eyaletinin kontrolünü sağlamak için olmadığını iddia edemez” ifadelerini kullandı.

İdeolojik başarısızlık

Prof. Brigaglia, aynı zamanda Boko Haram’ın küçük kızları canlı bomba eylemlerinde kullanmasının, örgütün ideolojik zayıflığını kanıtladığını da belirterek “Öyle görünüyor ki Boko Haram saflarında çarpışan binlerce kişi, paralı asker olarak savaşıyor.”

Nijeryalı Müslümanlar arasında, IŞİD'e biat ettiğini ilan eden Boko Haram’a karşı yükselen karşıtlığa da vurgu yapan Brigaglia, camilerde aleyhte yapılan propagandanın etkili olduğunu da belirtti.
Kano Camisi'ne yapılan intihar saldırısının siyasi olduğunu vurgulayan Brigaglia, cuma namazlarının Emir Senusi Lamido Senusi tarafından kılındığına işaret ederek hedefin Senusi ve bağlı bulunduğu parti olduğunu iddia etti. Saldırıdan birkaç gün önce Senusi’nin Kano halkının Boko Haram’a karşı kendisini savunması gerektiğini, hükümetten bir şey beklememesi gerektiğini söylediğini hatırlattı.
Başlangıçta Selefi çizgide bir hareket olarak ortaya çıkan Boko Haram’ın zaman içerisinde Selefi çizgiden ayrıldığını vurgulayan Brigaglia, örgüt aleyhinde konuşan pek çok Selefinin de öldürüldüğüne dikkati çekti.

Sufilerin de Boko Haram'ın hedefi olduğunu belirten akademisyen, örgütü İslam ile bağdaştırmanın mümkün olmadığını söyledi.

Borno, Yobe ve Adamawa eyaletlerinde 2009'dan beri şiddet eylemleri düzenleyen Boko Haram örgütünün saldırılarında, güvenlik görevlileri dahil 13 binden fazla kişi hayatını kaybetti.
Uluslararası Af Örgütü, Nijerya'da Baga ve Doron Baga kentlerinin 7 Ocak'ta çekilen uydu görüntülerinin, Boko Haram militanlarının düzenlediği saldırının korkunç boyutunu gözler önüne serdi. Örgütün sitesinde yayımlanan açıklamada, uydu görüntülerinin, Baga ve Doron Baga kentlerine geçen hafta Boko Haram militanları tarafından düzenlenen saldırının tartışmasız ve şoke edici kanıtını sunduğu belirtilmişti. 
Komşu iki kentin 2 ve 7 Ocak'ta saldırılardan önce ve sonra çekilen uydu görüntülerinde, saldırılardan sonra en az 3 bin 700 yapının hasar gördüğü ya da tamamen yıkıldığı gözlenirken, nüfusun yoğun olduğu iki kilometrekarelik alana kurulu Baga'da 620 civarında yapının ateşe verildiği belirtilmişti.
Örgüt, dört kilometrekarelik alana kurulu Doron Baga'da da hasar gören ya da tamamen yıkılan bina sayısının 3 bin 100 olduğunu açıklamıştı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.