Boko Haram saldırılarında bin kişi öldü

Boko Haram saldırılarında bin kişi öldü

Boko Haram örgütünün Nijerya'nın kuzeyindeki üç eyalette 2014 başından bu yana düzenlediği saldırılarda yaklaşık bin kişi hayatını kaybettiği bildirildi.

Ulusal Acil Durum Ajansı (NEMA) Sözcüsü Abdülkadir İbrahim, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uzmanlardan oluşan bir ekibin ülkenin kuzeyindeki üç eyalette yaptığı araştırmanın, üç ayda en az bin kişinin öldüğünü ortaya çıkardığını söyledi.

Rapora göre, saldırılar Boko Haram örgütünün en çok faaliyet gösterdiği Adamava, Borno ve Yobe eyaletlerinde düzenlendi.

Şiddet olayları nedeniyle bölgede yaşayan her beş kişiden birinin evlerini terk etmek zorunda kaldığına işaret edilen raporda 244 bin kişinin bölgeden kaçarak başka kentlerdeki yakınlarının evlerine sığındığı, 5 binden fazlasının da kamplarda olduğu belirtildi.

Boko Haram'ın eylemlerinden çoğu kadın, çocuk ve yaşlı olmak üzere 3,2 milyon kişinin etkilendiğini vurgulayan NEMA, uluslararası topluma çağrı yaparak, acilen gıda, su ve ilaca ihtiyaç duyan 1,5 milyon kişi için yardım eli uzatılmasını istedi.

Askeri ve siyasi yetkililerin Boko Haram'ın giderek zayıfladığını ileri sürmesine karşın son günlerde eylemlerine hız veren örgütün salı günü Borno eyaletinin başkenti Maiduguri'de düzenlediği intihar saldırısında 10 kişi ölmüştü.

Adı "Batılı tarzda eğitim yasaktır" anlamına gelen Boko Haram, 160 milyon nüfusuyla Afrika'nın en büyük ülkesi Nijerya'nın kuzeyinde dine dayalı devlet kurmak istiyor.

Boko Haram, lideri Muhammed Yusuf'un gözaltında ölmesinin ardından kitlesel şiddet eylemlerini başlattığı 2009 yılından bu yana aralarında Müslümanların da bulunduğu çok sayıda kişinin ölümüne neden olan saldırılar düzenledi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.