Boğaları dize getiren yatırma tekniği: Rueff

Boğaları dize getiren yatırma tekniği: Rueff

Kurban Bayramı'nda istenmeyen görüntülerin önüne geçmek için kullanılan "rueff" tekniğiyle hayvanların eziyet görmeden kesilmesi sağlanıyor.

Kurbanlıklar, Alman veteriner hekim tarafından ilk defa uygulanan yöntemle çevreye zarar vermeden kesime hazır hale getiriliyor.

Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız, gazetecilere yaptığı açıklamada, Alman veterinerler tarafından geliştirilen ''rueff'' tekniğinin, kurbanlık hayvanların kesime hazırlanması için rahatlıkla kullanılabileceğini söyledi.

Hayvanı yatırmak için kullanılacak ipin sağlam olması gerektiğine dikkati çeken Yıldız, "Basit, kazaları da minimize eden ve bayramları bayram havasında yaşamamızı sağlayacak bu tekniği kesinlikle tavsiye ediyorum. Bize ait yatırma teknikleri de var ama en kolayı bu. Bu teknik ülkemizde son zamanlarda yayılmaya başladı, daha önce sadece kitaplardaydı" diye konuştu.

Yıldız, kurbanı yatırırken ve keserken eziyet edilmemesi gerektiğini belirterek, söz konusu teknikle kurbanlıklara eziyet ve kazaların önlendiğini anlattı.

"Vatandaşlar hayvanların sağlıklı olmasına dikkat etmeli ve o şekilde kurban kesmeli" diyen Yıldız, "Sağlıklı hayvana baktığınız zaman tüyleri düzgün olur. Burnundan ve gözlerinden akıntı gelmez. Hayvanın çevreye ve hayvanlara ilgisi iyidir. Geviş getirmesi, yürüyüşü ve etli olması bir hayvanın sağlıklı olduğunun göstergesidir. Organlarda veya kaslarda değişiklik olması durumunda veteriner hekimlere bildirsinler. Bilmedikleri veya şüphelendikleri etleri veterinerlere göstersinler, yazılı rapor istesinler" ifadesini kullandı.

AA