Böceklerden korunmak için kırmızı karıncalar transfer ediliyor

Böceklerden korunmak için kırmızı karıncalar transfer ediliyor

Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri, ormanların yararlı karıncası olarak bilinen kırmızı karıncaların yuvalarını yüksek rakımlardan alçak rakımlara taşıyarak tarım alanlarını zararlı böceklerden korumuş oluyor.

Selman Güneş'in haberi:

Böylece tarım arazilerinde kimyasal ilaçlar kullanılmadan zararlı böcekler ve tırtıllar ortadan kaldırılıyor.

Eskişehir Çatacık, Mihallıçık ve Kalabak ormanlarında doğal olarak çok sayıda bulunan kırmızı orman karıncalarının yaşam alanları Orman Bölge Kuruma Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından genişletiliyor. Ormanın yüksek alanlarında bulunan karınca yuvaları karıncalara zarar verilmeden ekipler tarafından parçalara ayrılıyor. Kraliçe karınca bulunduktan sonra yuvanın bir kısmı sandıklara dolduruluyor. Eski yuvanın bozulmaması için üzerine bir miktar toz şeker bırakılıyor. Yuva tekrar eski haline getiriliyor. Sandıklara doldurulan karıncalar daha düşük rakımlı alanlara transfer ediliyor. Düşük rakımlı alanlara transfer edilen karıncalar için ekipler yeni bir yuva yapıyor. Karıncalar yeni yuvalarında uyum sağladıktan sonra tarım alanlarına yayılıyor.

Tarım alanlarına yayılan bu karıncaların arazilerdeki zararlı böcek ve tırtılları ortadan kaldırdığını belirten Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğü Kuruma Şube Müdürü Mehmet Ali Güler, böylece tarım arazilerinin kimyasal mücadeleden de korunmuş olduğunu vurguladı. Güler, "Mevcut yuvalardan naklettiğimiz karıncalar tarım alanlarına ve köylere yakın alanlara yavaş yavaş yaşama ortamı uygunsa tarım alanlarına zarar veren bazı böceklerin, tırtılların ortadan kalkmasını sağlıyor. Bu popülasyonu ortadan kaldırmasa bile dengelemiş oluyor. Bizler de kimyasal mücadeleden korumuş oluyoruz." dedi.

Tarım arazilerinin yanı sıra ormandaki zararlı tırtıl ve böceklerin de ortadan kaldırıldığını söyleyen Şube Müdürü Güler, "Karınca yuvamızı burada açarak içerisinden kraliçe karıncayı alıp 100-150 metre alt rakımlı sahalara götürmek suretiyle yuvayı oraya yerleştiriyoruz. Oradaki zararlı böcekleri biyolojik amaçlı olarak ortadan kalkmasını sağlıyoruz. Bunların yerleştirilmesiyle orman içerisindeki ağaçlarımızın daha sağlıklı olması sağlanmış oluyor. Böylece biyolojik çevreye destek sağlamış oluyoruz." diye konuştu.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.