BM'ye çağrı: Çocuk katili İsrail "utanç listesi"nde kalmalı

BM'ye çağrı: Çocuk katili İsrail "utanç listesi"nde kalmalı

İnsan Hakları İzleme Örgütü, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a, çocuk haklarını ihlal eden İsrail'in "utanç listesi"nden çıkarılması baskılarına boyun eğmeme çağrısında bulundu.

Merkezi New York'ta bulunan HRW, BM Genel Sekreteri Ban'a yaptığı çağrıda, İsrail'in ve müttefiklerinin baskılarına karşı koyup, İsrail ordusunun çocuk haklarını ihlal edenlerin bulunduğu ve "utanç listesi" olarak anılan listede yer almasının sağlanmasını istedi.

HRW'nin açıklamasında, İsrail ordusunun 2014 yılı yaz ayında Gazze'ye ve BM okullarına yasa dışı bir şekilde gerçekleştirdiği saldırılarla, Filistinli çocukların öldürüldüğünün belgelendiği kaydedildi.

HRW'nin BM Temsilcisi Philippe Bolopion konuyla ilgili yaptığı açıklamasında BM Genel Sekreteri Ban'ın listeyi siyasi baskı olmadan, gerçekler üzerine oluşturmasıyla çocuk haklarını güçlendirebileceğini ifade etti.

Genel Sekreter'in raporunda saldırganların listeden çıkarılması durumunda raporun bütünlüğü ve etkisinin hasara uğramış olacağını belirten Bolopion, saldırgan olarak bilinen ülke ve grupların listeye dahil edilmemesinin başarısızlık olacağını ve savaşlar sırasında çocukların korunması için güçlü bir araç olan rapora zarar vereceğini kaydetti.

Genel Sekreter Ban'ın BM Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) Haziran ayı ortasında sunması beklenen raporda bölgedeki her iki tarafın da çocuklara karşı, hukuk dışı cinayetler, çocukların silah altına alınması, cinsel şiddet ve okullara saldırı gibi ciddi insan hakları ihlalleri işlediğini içeriyor. BM Genel Sekreteri'nin raporunda İsrail ve Filistin dışında, Pakistan, Tayland ve Hindistan'da da ülke ve silahlı gruplar olarak çocukların silah altına alınmasıyla çocuk haklarının ihlal edildiği kaydediliyor.

İsrail, "utanç lisesi" olarak da anılan çocuk haklarını ihlal edenler listesinden çıkarılması için BM Genel Sekreteri Ban'a baskı yaptığıyla ilgili iddiaları yalanlarken, Foreign Policy dergisinin pazartesi günkü haberinde ABD'nin İsrail lehine BM'de lobi yaptığı dile getirilmişti.  

BM'nin açıklamasında göre İsrail'in 51 gün süren saldırılarında sadece BM okullarında 44 Filistinli hayatını kaybederken 220 kişi yaralandı.

İsrail ordusunun 2014 yılı Temmuz ve Ağustos ayında Gazze'ye gerçekleştirdiği saldırılarda aralarında sivil ve çocukların da olduğu 2 bin 100'den fazla Filistinli hayatını kaybederken ölenlerin 500'ünü çocuklar oluşturdu. 11 binden fazla kişinin yaralandığı saldırılarda, 100 binden fazla Filistinli evsiz kaldı. İsrailli yetkililerin açıklamasına göre ise İsrail'de 67 İsrail askeri ile biri çocuk altı sivil hayatını kaybetti, 469 asker ve 255 İsrailli sivil yaralandı. 

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum