BM'nin önerdiği 5 saatlik ateşkes başladı

BM'nin önerdiği 5 saatlik ateşkes başladı

Gazze'ye gerekli insani yardımların ulaştırılması için varılan "5 saatlik ateşkes" başladı.

Birleşmiş Milletlerin (BM) Gazze'ye insani yardımların ulaştırılması için kısa süreli ateşkes önerisinin İsrail ve Hamas tarafından kabul edilmesinin ardından bugün 10.00-15.00 saatleri arasında uygulanacak ateşkes fiilen uygulamaya konuldu.
 
İsrail ordusu, BM'nin önerisi üzerine perşembe günü 10.00 ile 15.00 saatleri arasında saldırıları askıya alma kararı aldıklarını duyurmuş, Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri de yaptığı yazılı açıklamada, Filistinli direniş gruplarının, BM'nin Gazze'ye insani yardımların ulaştırılması için sabahtan itibaren 5 saat ateşkes ilan edilmesi talebini kabul ettiğini ifade etmişti.
 
"Ateşkese saygı gösterilmeli"
 
Öte yandan, BM Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Robert Serry, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail hükümetinin BM'nin talebine olumlu cevap vermesini memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, Hamas ve diğer Filistinli gruplara insani amaçlı bu ateşkese saygı göstermeleri çağrısında bulundu.
 
Söz konusu durumun Gazze halkının çıkarına olacağına işaret eden Serry, mümkün olan en kısa sürede kalıcı bir ateşkes anlayışına ulaşmanın ve Gazze'deki temel meselelere çözüm üretilmesinin önemini vurguladı
 
Serry, BM'nin diğer uluslararası aktörlerle omuz omuza bu konudaki çabaları desteklemeye devam edeceğini ifade etti.
 
Kahire'de ateşkes görüşmeleri
 
Bu arada,  İsrail radyosunun hükümet yetkililerine dayandırdığı haberde, İsrailli üst düzey heyetin, Mısır'ın başkenti Kahire'deateşkes görüşmeleri yürüttüğü bildirildi.
 
Kahire'deki heyette, İsrail Genel Güvenlik Servisi Başkanı Yoram Cohen, Savunma Bakanlığı Siyasi ve Güvenlik Komitesi Başkanı Amos Gilad ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun danışmanı avukat Yitzhak Molcho'nun bulunduğu belirtildi.
 
Haberde, heyetin Mısırlı yetkililerle görüşmeler yaptığı, Filistinli grupların temsilcileriyle de doğrudan olmayan müzakerelere katıldıkları ifade edildi.
 
Mısır makamlarından görüşmelerle ilgili açıklama yapılmadı.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.