BM'nin kararı İsrail'i hoplattı, Filistin memnun

BM'nin kararı İsrail'i hoplattı, Filistin memnun

BM Güvenlik Konseyi'nde İsrail'in işgali altındaki Filistin topraklarında yasa dışı tüm yerleşim faaliyetlerini "derhal ve tamamen" durdurmasını talep eden karar...

İsrail'in işgali altındaki Filistin topraklarında yasa dışı tüm yerleşim faaliyetlerini "derhal ve tamamen" durdurmasını talep eden karar, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) ABD'in ilk kez çekimser oy kullanılması ile kabul edildi.

Mısır tarafından çarşamba günü BMGK'ya sunulan daha sonra yine Mısır'ın talebi üzerine ertelenen oylama, bu sefer karar tasarısına destek veren Yeni Zelanda, Malezya, Venezuela ve Senegal tarafından BMGK'ya getirilerek oylandı.  

İsrail'in işgali altındaki Filistin topraklarında yasa dışı tüm yerleşim faaliyetlerini "derhal ve tamamen" durdurmasını talep eden karar, 14 oyla BMGK'da kabul edildi. 

 Şimdiye kadar BMGK'da İsrail'e yönelik eleştirilerin karşısında duran ve 2011'de İsrail'in yasa dışı yerleşim birimlerini kınayan karar tasarısını veto eden ABD, ilk defa çekimser oy kullandı.

"ABD, İsrail'e 50 yıldır yerleşim faaliyetlerini durdurması mesajını gönderiyor"

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power, İsrail'in işgali altındaki Filistin topraklarında yasa dışı tüm yerleşim faaliyetlerini "derhal ve tamamen" durdurmasını talep eden kararın, BM Güvenlik Konseyi'nde (BMGK), ABD'nin ilk kez çekimser oy kullanması üzerine kabul edilmesine ilişkin, "ABD, İsrail'e 50 yıldır devam eden yerleşim faaliyetlerini durdurması gerektiği mesajını gönderiyor." dedi. 

Oylamanın ardından karara ilişkin açıklama yapan Power, İsrail'in yerleşim birimlerinin sayısının arttığını ve bu durumun İsrail-Filistin sorununa iki devletli çözümü tehlikeye attığını belirterek, "ABD, İsrail'in 50 yıldır devam eden yerleşim faaliyetlerinin durması gerektiği mesajını gönderiyor." dedi. 

Filistin'den BMGK'ye teşekkür 

Filistin'in BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansur ise konseye teşekkür ederek, kararın barış görüşmelerine katkı sağlayacağı değerlendirmesinde bulundu.  Mansur, "Karar, iki devletli çözümün korunması ve barış ve umudun canlandırılmasında son çaba olarak görülebilir." ifadesini kullandı. 

İsrail'den tepki 

İsrail'in BM Daimi Temsilcisi Danny Danon ise ABD'nin çekimser oy kullanmasına tepki gösterdi. Danon, "İsrail'in en büyük müttefikinden (ABD) paylaştığımız değerlere uygun hareket etmesini ve bu utanç verici kararı veto etmesini beklerdik." dedi.

Trump'ın açıklaması

Kararın veto edilmesi çağrısında bulunan ABD Başkanlığına seçilen Donald Trump ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada, İsrail'e destek verdi. Trump, "BM'ye gelince, 20 Ocak'tan sonra işler farklı olacak." ifadesini kullandı. ABD'nin 45. Başkanı seçilen Trump, 20 Ocak'ta görevi Obama'dan devralacak. 

BM kararı memnuniyetle karşıladı 

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ise İsrail'in Filistin'deki yasa dışı faaliyetlerine son vermesini talep eden kararın memnuniyet verici olduğunu söyledi. Kararın, önemli bir adım olduğunu ifade eden Ban, İsrailli ve Filistinli liderlere, müzakerelere dönülmesi için uluslararası toplumla çalışmaları çağrısında bulundu. 

Netanyahu: İsrail karar tasarısını reddediyor!

İsrail Başbakanı Netanyahu, İsrail'den işgali altındaki Filistin topraklarında yer alan yasa dışı tüm yerleşim faaliyetlerini durdurmasını talep eden BMGK kararını reddettiklerini ve buna uymayacaklarını bildirdi.

Netanyahu, yaptığı yazılı açıklamada, "İsrail bu utanç verici karar tasarısını reddediyor ve bunun hükümlerine uymayacak. İsrail, ABD Başkanlığına seçilen Donald Trump, ABD Kongresindeki Demokrat ve Cumhuriyetçi dostlarıyla çalışarak bu absürt kararın zarar verici etkilerini gidermeyi dört gözle bekliyor." ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Barack Obama'yı da eleştiren Netanyahu, Obama yönetiminin Yahudi yerleşim birimi karşıtı BMGK kararına karşı "İsrail'i savunmakta başarısız olmakla kalmayarak bunu perde arkasından gizlice tezgahlayıp desteklediğini" öne sürdü.

Netanyahu , "Suriye'de yarım milyon insanın katledilmesini durdurmak için hiçbir şey yapmayan BMGK, Ortadoğu'daki tek demokrasiye (İsrail) karşı utanç verici bir şekilde cephe oluşturarak Ağlama Duvarı'nı (Burak Duvarı) 'işgal altındaki topraklar' olarak niteledi." değerlendirmesinde bulundu.

Yeni Zelanda ve Senegal'deki büyükelçiler geri çağrıldı

Açıklamada, Netanyahu'nun İsrail'in Yeni Zelanda ve Senegal büyükelçilerini istişarede bulunmak için ülkeye geri çağırdığı bilgisi verilerek, Senegal Dışişleri Bakanı'nın planlanan İsrail ziyareti ile Tel Aviv yönetiminin bu ülkeye yönelik tüm yardım programlarının iptal edildiği duyuruldu.

Söz konusu adımların, BMGK kararını hazırlayan ve İsrail'le diplomatik ilişkisi bulunan ülkelere karşı atıldığı vurgulandı. 

BMGK'da İsrail'in işgali altındaki Filistin topraklarında yasa dışı tüm yerleşim faaliyetlerini "derhal ve tamamen" durdurmasını talep eden karar, 14 oyla kabul edilmişti.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.