BM'nin dokunulmazlığının kaldırılması talebi

BM'nin dokunulmazlığının kaldırılması talebi

Haitili kolera mağdurları, ABD mahkemesinde BM'den davacı oldu. Haitililerin avukatı, New York'taki ABD federal yargıcından BM'nin dokunulmazlığının kaldırmasını talep etti

Kolera mağduru Haitililerin New York'ta görülen davasında, ABD federal yargıcından Birleşmiş Milletler'in (BM) dokunulmazlığının kaldırılması istendi.
 
Kolera mağduru Haitililerin, 2010 yılında meydana gelen depremin ardından BM'nin kolera salgınına neden olduğu gerekçesiyle  BM aleyhine açtığı dava, Manhattan'dakiABD 2. Temyiz Mahkemesi'nde görüldü.
 
Duruşmada Haitililerin avukatı Beatrice Lindstrom, Federal Yargıç J. Paul Oetken'e, BM'nin dokunulmazlığının kaldırılmasını istedi. 
 
Yargıç Oetken, BM'den tazminat teklifinde bulunan avukat  Lindstrom'a hitaben ''Önünde tırmanacağın dik bir tepe var'' ifadesini kullandı.
 
Avukat Lindstrom, AA muhabirine yaptığı açıklamada, BM'nin dokunulmazlık hakkının olmadığını ileri sürdü. 
 
Federal yargıç Paul Oetken, duruşmayı erteledi.
 
ABD Adalet Bakanlığı'ndan avukat Ellen Blain'in de katıldığı 2013 yılında açılan davada, BM'ye ev sahipliği yapan ABD, BM'nin dokunulmazlığını öne sürerek, davanın düşürülmesini istiyor.
 
ABD'nin, Haiti'nin veya herhangi bir şikayetçinin tazminat davasına karşı, ABD mahkemesinin değil, Uluslararası Adalet Mahkemesi'nin tek mekanizma olduğu savunuluyor. 
 
2011 yılında BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un oluşturduğu komisyon koleranın nasıl meydana geldiği konusunda kesin bir karara varamamıştı.   
 
Haitililerin tazminat talebini reddeden BM adına açıklamada bulunan Genel Sekreter Ban, 2012'nin Aralık ayında yaptığı açıklamda, Haiti'deki kolera salgınının ortadan kaldırılması için 2 milyar 270 milyon dolarlık bir yardım inisiyatifi açıklamıştı.
 
Haitililerin yoğun yoğun yaşadığı New York'un Brooklyn ilçesinde de 2 bin 600 kurban adına açılan ayrı bir dava daha bulunuyor. 
 
Haiti'de 2010 depreminden sonra 700 bin kişi kolera salgınına yakalanmış, 8 bin 500 civarında kişi hayatını kaybetmişti. Haiti'de 2010 yılından en az 150 öncesine kadar hiçbir kolera vakası görülmedi
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.