BMGK'dan Orta Afrika için yaptırım kararı

BMGK'dan Orta Afrika için yaptırım kararı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) eski Orta Afrika Cumhuriyeti (OAC) Devlet Başkanı François Bozize ile ülkede çatışan örgütlerin liderlerine yaptırım kararı aldı.

BMGK'nın ilgili komitesi tarafından yapılan toplantıda, Bozize'nin yanı sıra Müslümanların oluşturduğu Seleka örgütü lideri Nureddin Adam ve Hristiyanlar tarafından oluşturulan Anti-balaka örgütü lideri Levy Yaketa'ya, OAC'nin güvenlik, barış ve istikrarını bozdukları gerekçesiyle seyahat yasağı ve varlıklarını dondurma kararı alındı.
OAC'de, çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu Seleka isyancılarının, dönemin Hristiyan Devlet Başkanı François Bozize'yi devirmesiyle başlayan olaylar ve ardından Hristiyan nüfus tarafından oluşturulan Anti-balaka örgütünün öç almaya yönelik katliamları, ülkedeki Müslümanların kitleler halinde göç etmesine neden oluyor.
Aralık 2012'de başlayan OAC'deki kriz, binlerce insanın ölümüne, yaklaşık bir milyon kişinin yerlerinden olmasına ve 2 milyon 200 bin kişinin insani yardıma muhtaç duruma düşmesine neden oldu.
BM Güvenlik Konseyi geçen ay, OAC'ye yaklaşık 12 bin kişilik BM barışgücü birliği gönderme kararı aldı. BM barışgücü birliğinin eylül ortalarında ülkede konuşlanması ve halen ülkede bulunan Afrika barışgücü birliğinden görevi devralması bekleniyor.

Haber7

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.