BMGK uluslararası topluma liderlik etmeli

BMGK uluslararası topluma liderlik etmeli

BM Genel Sekreteri Ban, IŞİD örgütünün uluslararası barış ve güvenliğe tehdit oluşturduğunu vurgulayarak, BM Güvenlik Konseyi'nden bu sorunla mücadelede uluslararası topluma liderlik etmesini istedi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün uluslararası barış ve güvenliğe tehdit oluşturduğunu vurgulayarak, BM Güvenlik Konseyi'nden bu sorunla mücadelede uluslararası topluma liderlik etmesini istedi.
 
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun düzenlediği basın toplantısında, gelecek hafta gerçekleştirilecek BM Genel Kurulu genel görüşmeleri ve İklim Zirvesi öncesi küresel sorunlar ve bu sorunların çözümü için BM'deki toplantılardan beklentilerini gazetecilerle paylaştı. 
 
BM Genel Kurulu genel görüşmelerine 140'tan fazla devlet ve hükümet başkanının katılacağını kaydeden Ban, görüşmelerdeki önemli gündem maddelerinin Suriye, Irak, IŞİD, Libya, Gazze, Ukrayna, Mali, Orta Afrika Cumhuriyeti, Nijerya ve Sudan'da yaşanan şiddet olayları ile Ebola ve iklim değişikliği gibi tehditler olduğunu söyledi.
 
Ebola ile mücadele için üst düzey toplantılar gerçekleştirileceğini kaydeden Ban, "Bu konuda geciktiğimiz her gün, ödeyeceğimiz bedel ve insanların çilesini katlayarak artırır" dedi. 
 
Ban, bunun sadece bir sağlık krizi olmadığını belirterek, salgının ekonomik ve sosyal etkilerinin bundan etkilenmiş olan ülkelerin çok ötesine gidebileceğine vurgu yaptı.
 
İklim değişikliği konusundaki çalışmalara da değinen Ban, 23 Eylül'de düzenlenecek İklim Zirvesi'nde, gelecek yıl Paris'te kabul edilmesi beklenen iklim anlaşması için siyasi kararlılığı artırmak ve sera gazı emisyonunu azaltmak için liderleri harekete geçirme hedefleri olduğunu kaydetti.
 
IŞİD'le mücadele
 
Genel Sekreter Ban, BM'nin önemli gündem maddelerinden birisinin de terörizmle mücadele olduğuna işaret ederek, terörizmin insanlığın ortak düşmanı olduğunu, bu bağlamda IŞİD'in de uluslararası barış ve güvenliğe açık bir tehdit oluşturduğunu söyledi.
 
BMGK'nın gelecek hafta yabancı savaşçı ve teröristlerle mücadele konusunu gündeme alacağını kaydeden Ban, "Uluslararası toplumu bu konuda kararlı hareket etmeye çağırıyorum. Sivillerin korunması bu konuda kritik önemde. BMGK'nın bu sorunla nasıl mücadele edileceği konusunda uluslararası topluma liderlik etmesine ihtiyacımız var" dedi.
 
IŞİD'le mücadelede ABD'nin hava saldırıları ve Obama'nın "Suriye'yi de vurabiliriz" açıklamalarına değinen Ban, Irak'ın isteğiyle gerçekleştirilen hava saldırılarının bir çok kişinin hayatını kurtardığını ve BM'nin insani yardım çalışmalarına destek verdiğini söyledi.
 
Ban, gazetecilerin, Suriye'ye BMGK kararı olmadan ya da Suriye Hükümeti talep etmeden hava saldırısı düzenlenmesinin uluslararası hukuku ihlal edip etmeyeceği sorusunu ise doğrudan yanıtlamaktan kaçındı.
 
Obama'nın belirttiği stratejinin halen hazırlık aşamasında olduğunu ve henüz bir saldırı düzenlenmediğini belirten Ban, varsayıma dayalı konular hakkında açıklama yapmak istemediğini dile getirdi.
 
Ban, Obama'nın gelecek hafta BM Güvenlik Konseyi'nde yabancı savaşçılara ilişkin bir toplantıya da başkanlık edeceğini hatırlatarak, hava operasyonlarında genel olarak sivil kaybın en asgari düzeye indirilmesi gerektiği konusunda sürekli uyarı yaptığını belirtti.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.