BMGK, Gazze için ateşkes çağrısı yaptı

BMGK, Gazze için ateşkes çağrısı yaptı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Gazze'de, 2012'deki ateşkes uygulamasının yeniden tesis edilmesini istedi.

BMGK'da, iki gün süren müzakerelerin ardından Gazze'de taraflara ateşkes çağrısı yapan basın bildirisi kabul edildi. Müzakerelerin BMGK üyeleri arasındaki anlaşmazlık nedeniyle uzadığı öğrenildi.
 
Bildiride, Gazze'de yaşanan kriz ve iki taraftaki sivillerin güvenlik ve huzuru konusunda ciddi endişe duyulduğu vurgulanarak bölgede gerginliğin azaltılması ve Kasım 2012'deki ateşkesin yeniden tesis edilmesi talep edildi.
 
Uluslararası insancıl hukuka saygı gösterilmesi ve sivillerin korunması çağrısı da yapılan bildiride, BMGK'nın, İsrail ve Filistin'in, iki devlet temelinde kapsamlı bir barışa ulaşılması için doğrudan görüşmelere devam etmelerini desteklediği belirtildi.
BMGK basın ve başkanlık bildirileri 15 üyenin tamamının onayıyla kabul edilebiliyor. Tavsiye niteliğindeki bu bildirilerin herhangi bir yaptırım gücü bulunmuyor.
 
-"Uygulamanın takipçisi olacağız"
 
Bildirinin açıklanmasının ardından gazetecilere konuşan Filstin'in BM Daimi Gözlemcisi Riyad Mansur, müzakerelerin uzun sürmesinin nedenini BMGK'nın iç dinamiklerine bağladı.
 
Dün gece bu konuda Arab grubu ve İslam İşbirliği Teşkilatı ile yoğun çaba sarfettiklerini kaydeden Mansur, "Bu bildiri derhal ateşkes çağrısı yapıyor. Eğer İsrail saldırılarını durdurmazsa BM Güvenlik Konseyi ve uluslararası toplumun gereğini yapması gerekir. Ancak henüz o noktada değiliz. İsrail'in tutumunu izleyeceğiz" diye konuştu.
 
Bölgedeki son duruma ilişkin de bilgi veren Mansur, Gazze'de ölü sayısının 130'u geçtiğini, bunların çoğunluğunu ise çocuk, kadın ve yaşlıların oluşturduğunu söyledi.
900'den fazla yaralının olduğunu kaydeden Mansur, çok sayıda evin ise kullanılamaz hale geldiğini belirterek, İsaril'in bu hukuk tanımayan saldırgan tutumunu sonlandırmasını istediklerini dile getirdi.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.