BM'den Yemen uyarısı

BM'den Yemen uyarısı

BM Özel Raportörü Chaloka Beyani, Yemen'de artan çatışmaların büyük bir insani krize neden olabileceği uyarısında bulunarak, uluslararası toplumu en kötü durum senaryosuna hazırlıklı olmaya çağırdı.

Ülkelerinde yerinden edilmiş kişilerin hakları üzerinde çalışan BM Özel Raportörü Chaloka Beyani, Yemen'de artan çatışmaların büyük bir insani krize neden olabileceği uyarısında bulunarak, uluslararası topluma en kötü durum senaryosuna hazırlıklı olma çağrısında bulundu.

BM Cenevre Ofisi'nden yapılan yazılı açıklamada Beyani, Yemen'deki krizin hemen çözülemezse bu durumun büyük bir insani krize yol açabileceği uyarısında bulundu. 

Beyani,"Uluslararası toplum en kötü durum senaryosuna hazırlıklı olmalı. Diplomatik çözüm bulunması konusunda çabalar oldukça önemli, ancak sahadaki resim oldukça kötü ve insani yardımlar hemen hızlandırılmalı" dedi. 

Son iki haftada 311 sivil, 74'ü çocuk olmak üzere 540'tan fazla kişinin hayatını kaybettiğini ve 100 binden fazla kişinin yerlerinden edildiğini belirten Beyani, "Uluslararası toplum en kötü durum senaryosuna hazırlıklı olmalı. Ağır çatışmalar ve hava saldırıları kitlesel yerinden edilmelere yol açabilir" ifadelerini kullandı. 

Beyani, savunmasız sivilleri hedef alan hava saldırılarını ise şiddetle kınadığını ifade ederek, olaylarda, insan haklarını ihlal edenlerin sorumlu tutulmaları gerektiğini söyledi. 

Yemen'de, Husilerin başkent Sana'nın yanı sıra bazı kentleri ele geçirmesi sonrasında Cumhurbaşkanı Hadi, Aden'i geçici merkez ilan etmiş ve bazı ülkeler, diplomatik temsilciliklerinin faaliyetlerini burada sürdüreceğini açıklamıştı. 

Bu gelişmelerden sonra Husilerin, Aden'e doğru harekete geçip, kentteki bazı stratejik noktaların denetimini ele geçirmesi üzerine Hadi yönetiminin, Arap Birliği ve uluslararası topluma, acil askeri müdahale çağrısı yapmasıyla Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon, 26 Mart'ta Husilere yönelik hava harekatına başlamıştı.

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.