BM'den Orta Afrika'ya barış gücü

BM'den Orta Afrika'ya barış gücü

Aralık ayından bu yana bir türlü suların durulmadığı Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Müslümanlar katledilmeye devam ediyor. Başkent Bangui'de sadece 900 Müslüman kaldığı belirtiliyor. Olayların şiddetlenmesi üzerine BMGK, bölgeye 12 bin kişilik ekipten oluşan

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK), sabah oturumunda, Orta Afrika Cumhuriyeti'ne (OAC) 12 bine yakın asker ve polisten oluşan, BM barış gücü elemanı gönderilmesi kararı, oy birliğiyle kabul edildi. BMGK, Çok Boyutlu Entegre İstikrar Misyonu'na (MINUSCA) Nisan 2015'e kadar görev verdi.

Kabul edilen kararla BMGK, sivilleri korumak, savaşan gruplara silah bıraktırıp, barışı sağlamak ve insan hakları ihlallerini araştırmak konusunda yetki alırken, BM barış gücüyle bu yetkisini kullanmış olacak.

Karara göre, 10 bin barış gücü askeri ve bin 800 polis, 5 bin Afrika Birliği askerinin yerini alırken, 2 bin kişilik Fransız askerine de 'gerekli tüm araçları' kullanarak yeni BM barış gücünü desteklemesi konusunda yetki verildi.

Tüm milisler ve silahlı grupların silahlarını bırakmalarını amaçlayan karar, bu grupların, her türlü şiddet biçimi ve istikrarı bozucu faaliyetlerine son vermelerini ve kendi saflarında savaşan çocukları serbest bırakmaları talebine de karşılayacak.

Ayrıca karar, geçiş süreci yetkililerine, Şubat 2015'e kadar adil ve özgür seçim hazırlıklarını hızlandırması çağrısını da kapsıyor.

MINUSCA'nın kurulmasıyla Afrika Birliği güçleri BM'den lojistik destek alırken, bir çoğunun da belli kontrollerin ardından BM'nin yeni gücünün bir parçası olması bekleniyor.

Aralık 2012'de başlayan OAC'deki kriz, büyük bir çoğunluğu Müslümanlardan oluşan binlerce insanın ölümüne, 650 bininin ülke içinde, 290 bininin de ülke dışına kaçarak yerlerinden olmasına ve yaklaşık 2 milyon 200 bin kişinin insani yardıma muhtaç duruma düşmesine neden oldu.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.