BM'den Orta Afrika için acziyet itirafı

BM'den Orta Afrika için acziyet itirafı

BM Yetkililerinden John Ging, Orta Afrika'daki güvenlik sorununun baş edebileceklerinin çok üzerinde olduğunu söyledi

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) Operasyonlar Direktörü John Ging, Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki (OAC) güvenlik sorununun baş edebileceklerinin çok üzerinde olduğunu belirterek, "İnsanları, ya kalıp ölüm tehlikesiyle yaşama ya da yanlarına hiçbir şey alamadan göç etme seçeneğiyle baş başa bırakıyoruz" dedi.

OAC'de, çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu Seleka grubunun, dönemin Hristiyan Devlet Başkanı François Bozize'yi devirmesiyle başlayan olaylar ve ardından Hristiyan nüfus tarafından oluşturulan Anti-balaka örgütünün öç almaya yönelik katliamları, ülkedeki Müslümanların kitleler halinde göç etmesine neden oluyor.

OAC'deki incelemelerinin ardından New York'ta basın toplantısı düzenleyen John Ging, Müslüman toplumun büyük korku yaşadığını ve kendi evlerinden kaçmak için BM'den yardım istediklerini söyledi.

Ayrılık ve göçlerin soruna çözüm olmadığını ifade eden Ging, ancak yardım kuruluşları olarak bu taleplere kulak vermek ve göç eden insanlara yardım etmek zorunda olduklarını anlattı.

"SORUN BAŞ EDEBİLECEĞİMİZİN ÇOK ÜSTÜNDE"

Ging, Afrika Birliği öncülüğündeki uluslararası misyon (MISCA) ile Fransız birliklerinin imkanlarının çok sınırlı olduğunu vurgulayarak, "Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki güvenlik sorunu baş edebileceğimizin çok üzerinde. İnsanları, ya kalıp ölüm tehlikesiyle yaşama ya da yanlarına hiçbir şey alamadan göç etme seçeneğiyle baş başa bırakıyoruz" ifadesini kullandı.
Bazı bölgelerdeki Müslümanların tamamının göç ettiğini dile getiren Ging, Bossangoa'daki bütün Müslümanların ya kendi başlarına ya da BM'nin yardımıyla evlerini terk ettiğini anlattı.
İnsanların göç etmesine yardım etmenin çözüm olmadığını da vurgulayan Ging, "Bu önlemler uluslararası toplumun başarısızlığı nedeniyle alınıyor. Bu bir çözüm değil, evlerini terk eden insanlar bir noktadan sonra geri dönmek zorunda" yorumunda bulundu.
Ging, insanların korkunun pençesinde olduğunu ve silahlı grupların sorgudan muaf hareket ettiğini de belirterek, "Öncelikle çözmemiz gereken insanların korkunun pençesinden kurtarılması" dedi.

YÜZBİNLERCE İNSAN GÖÇ ETTİ

Aralık 2012'de başlayan OAC'deki kriz, büyük çoğunluğu Müslümanlardan oluşan binlerce insanın ölümüne, 650 bininin ülke içinde, 290 bininin de ülke dışına kaçarak yerlerinden olmasına ve yaklaşık 2 milyon 200 bin kişinin insani yardıma muhtaç duruma düşmesine neden oldu.
Geçen ay BM Güvenlik Konseyi'nde, OAC'ye 12 bine yakın asker ve polisten oluşan BM barış gücü gönderilmesi kararı alınmıştı.

Dünya Bülteni

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.