BM'den Myanmar'a uyarı

BM'den Myanmar'a uyarı

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Başkanı Zeid Ra'ad Al Hussein, "Arakan'da yaşananlar etnik temizliğe ilişkin bir ders kitabı örneği gibi görünüyor." dedi.

Myanmar’da Arakanlı Müslümanların yaşadığı dram sürüyor. Bangladeş’e geçmeyi başaran Arakanlı Müslümanların sayısı 313 bine ulaştı.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Temsilcisi Zeid Ra'ad El Hüseyin, Myanmar ordusunun uygulamalarının, "ders kitaplarında yer alacak türden bir etnik temizlik örneği" olduğunu söyledi.  

Yüz binlerce Arakanlı Müslüman evlerini terkederken köylerinden geriye yakılmış evler kaldı.

Çoluk çocuk, kadın erkek, yaşlı ailelerin hayatları perişan edilmiş durumda. Arakan Müslümanları ölüm kalım mücadelesi veriyor.

Binlerce Müslüman Bangladeş sınırındaki ara bölgede bekliyor. Zorlu yolculuğun ardından Bangladeş’e ulaşabilenlerin sayısı gün geçtikçe artıyor.

Bangladeş’in güneybatısındaki iki göçmen kampının kapasitesinin üzerinde dolduğu, gelenlerin aç ve susuz kaldığı belirtiliyor. Yeni bir kamp için de hazırlık yapılıyor.

'Myanmar'da yaşananlar etnik temizlik örneği olarak kitaplara geçecek türden'

Birleşmiş Milletler'den de bir kez daha Myanmar tepkisi geldi. BM İnsan Hakları Temsilcisi Zeid Ra'ad El Hüseyin, Myanmar'ın orantısız güç kullandığı operasyonlara dikkat çekti; "etnik temizlik" uyarısı yaptı.

İsviçre'de BM Cenevre Ofisi'nde bugün başlayan BM İnsan Hakları Konseyinde yaptığı açılış konuşmasında Hüseyin, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği rakamlarına göre, 3 hafta kadar bir sürede 270 bin Arakanlı Müslüman'ın Bangladeş'e sığındığını anımsattı.

Hüseyin, "Gelen bilgilere göre çok sayıda kişi Myanmar ve Bangladeş arasında mahsur kaldı." ifadesini kullanarak, Myanmar hükümetinin Arakanlı Müslümanlara karşı yürüttüğü operasyonları "açıkça orantısız" şeklinde niteledi.

Bölgedeki kaynakların BM'ye ilettiği birçok rapor ve uydu görüntülerine göre, Myanmar güvenlik güçleriyle yerel milislerin Müslümanların köylerini yaktıklarını ve yargısız infaz yaptıklarını belirten Hüseyin, kaçmaya çalışan köylülerin de öldürüldüklerinin tespit edildiğini söyledi. Hüseyin, Myanmar hükümetini "Arakanlı Müslümanların kendi evlerini ateşe verdiği" numarası yapmaktan vazgeçmeye çağırdı.

Hüseyin, geçen yıl Arakan eyaletindeki insan hakları ihlallerinin "muhtemelen insanlığa karşı yapılmış suçlar" kapsamında olduğu konusunda uyarıda bulunduğunu hatırlatarak, Myanmar hükümetinin BM İnsan Hakları Konseyi tetkikçilerine Arakan'da soruşturma yürütülmesi için erişim izni vermediğinin altını çizdi. Hüseyin, "Ancak (Arakan'da) durum etnik temizliğe ilişkin bir ders kitabı örneği gibi görünüyor." dedi.

Myanmar hükümetine "mevcut zalim askeri operasyonunu" sonlandırma ve Rohinya halkına karşı ayrımcılığa son verme çağrısı yapan Hüseyin, "Yetkili makamlardan çok güçlü bir şekilde ofisimin (İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Ofisi) ülkeye rahatça erişimini sağlamaya davet ediyorum." diye konuştu.

Myanmar ordusunun silahlı militanlarla mücadele gerekçesiyle Arakan'da sivillere yönelik saldırılarında 25 Ağustos'tan bu yana binlerce Müslüman hayatını kaybetti. Myanmar yönetiminin bölgeye giriş çıkışlara izin vermemesi nedeniyle ölen sivil sayısı tam olarak tespit edilemiyor.

Saldırılarda 150'den fazla köy, ordu ve Budist milliyetçiler tarafından yakıldı. On binlerce Arakanlı Müslüman can güvenliği nedeniyle halen bölgeden uzaklaşmaya çalışıyor. Myanmar'dan kaçan siviller dağlık bölgeler, Naf nehri ya da deniz yoluyla Bangladeş'e geçiyor.

Türkiye'nin sürekli gündemde tuttuğu katliama uluslararası tepkiler giderek artarken, Myanmar hükümetinin çatışmaların en yoğun yaşandığı bölgelerde üç göçmen kampı kurulacağı sözü verdiği belirtiliyor.

Ancak mağdurlara yardım sağlamaya çalışan uluslararası kuruluşlara yönelik engellemeler sürüyor.
Birleşmiş Milletler Gıda Programı da çalışanlarının güvenliğini sağlayamadığı gerekçesiyle bölgedeki faaliyetlerini durdurmuştu. 

TRT Haber

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.