BM'den Mısır'a idam cezalarını erteleme çağrısı

BM'den Mısır'a idam cezalarını erteleme çağrısı

BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Haq, "Genel Sekreter Ban, üye ülkelerden idam cezalarının infazlarının ertelenmesi konusunda kabul edilen karara uymalarını istiyor" dedi.

BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, Genel Sekreter Ban Ki-mun'un üye ülkelerden, BM Genel Kurulu'nun 2007'de kabul ettiği ölüm cezalarının infazının ertelenmesi kararına uymalarını istediğini söyledi.

Farhan Haq, basın brifinginde AA muhabirinin, Mısır'da 528 kişiye idam cezası verilen davaya ilişkin Genel Sekreter'in tutumunu sorması üzerine yaptığı açıklamada, dava sürecine ilişkin bilgileri incelemekte olduklarını kaydetti.

Genel Sekreter'in, BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'nin "Mısır'da uluslararası insan hakları hukukunun ihlal edildiğini" bildiren açıklamasını desteklediğini ifade eden Haq, Ban'ın bu konudan endişe duyduğunu ve yakından izlemeye devam edeceğini söyledi.

Genel Sekreter'in idam cezasına karşı olduğunu hatırlatan Haq, "Genel Sekreter Ban, üye ülkelerden BM Genel Kurulu'nda idam cezalarının infazlarının ertelenmesi konusunda kabul edilen karara uymalarını istiyor" dedi.

BM Genel Kurulu, 2007 yılında kabul ettiği ancak yasal bağlayıcılığı olmayan kararında, üye ülkelerden idam cezalarının infazını ertelemelerini ve daha sonra daidam cezasının tamamen kaldırılması için çalışmalarını istemişti.

Mısır'daki Minya Ceza Mahkemesi dün, "şiddete teşvik suçlamasıyla" aynı dava kapsamında yargılanan darbe karşıtı 528 kişi hakkında idam cezası vermiş, karar bir çok uluslararası insan hakları kuruluşu ve ülke tarafından tepki ile karşılanmıştı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.