BM'den Güney Sudan uyarısı

BM'den Güney Sudan uyarısı

Birleşmiş Milletler (BM), Güney Sudan'da geçen aralık ayından bu yana devam eden etnik şiddetin binlerce sivilin ölümüne ve binlercesinin de evsiz kalmasına yol açtığı uyarısında bulundu.

BM Barışgücü operasyonlarından sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Herve Ladsous, Güvenlik Konseyi'ne yaptığı açıklamada, 23 Ocak'ta imzalanan ateşkes anlaşmasına karşın Devlet Başkanı Salva Kiir'e bağlı güçler ile darbe planladığı iddiasıyla görevinden alınan eski Devlet Başkanı Yardımcısı Riek Machar'ı destekleyen isyancılar arasındaki çatışmaların devam ettiğini belirtti.

BM'ye karşı başlatılan kampanyanın da sivillere insani yardım gönderilmesini sekteye uğrattığına işaret eden Ladsous, Güvenlik Konseyi'nin, Güney Sudan'daki BM çalışmalarına yönelik "kabul edilemez karalama kampanyasını" kınaması gerektiğini vurguladı.

Ladsous, Güney Sudan Devlet Başkanı Kiir'e de karalama kampanyasını sona erdirmek için girişimde bulunması çağrısında bulundu.

Dünyanın en genç ülkesi olan Güney Sudan'da Kiir'in bağlı olduğu Dinka kabilesi ile Machar'ın Nuer kabilesi arasında 15 Aralık'tan bu yana devam eden çatışmalarda binlerce kişi yaşamını yitirmiş, en az 725 bin kişi evlerini terk etmek zorunda kalmış, 145 bin kişi ise komşu ülkelere sığınmıştı. BM, çatışmalara müdahale amacıyla ülkede bulundurduğu asker sayısını 12 bin 500'e yükseltmişti.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.