BM'de 'diplomasi haftası' sona erdi

BM'de 'diplomasi haftası' sona erdi

BM Genel Kurulu'nun 70. dönem genel görüşmelerine Rusya'nın Suriye'deki hava saldırıları damga vurdu.

BM'nin 70. kuruluş yıldönümünde gerçekleşen Genel Kurul görüşmelerine Rusya'nın Suriye'de hava operasyonlarına başlaması ve bunun neticesinde Humus'ta sivillerin hayatını kaybettiği iddiaları damga vurdu.

Her yıl birçok devlet ve hükümet başkanının küresel ve bölgesel sorunlara ilişkin görüşlerini seslendirdiği BM Genel Kurulu toplantıları dün sona erdi. Genel görüşmelere 140'tan fazla devlet ve hükümet başkanı katıldı. Türkiye'yi Başbakan Ahmet Davutoğlu temsil etti.

Üst düzey katılım

BM Genel Kurulu'na bu yıl üst düzey katılım sağlandı. 10 yıldır toplantılara katılmayan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin genel kurulun ilk gününde konuştu. Rus lider uluslararası toplumdan Esed rejimiyle işbirliği yapmalarını istedi.

Putin Suriye ve DAEŞ gündemine ağırlık vererek Kırım'ın işgali ve Ukrayna'da ayrılıkçılara verilen Rus desteğinin gündemde önemli şekilde yer almasını engellemiş oldu.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere Başbakanı David Cameron da BM'deki diplomasi haftasının önde gelen konukları arasındaydı.

Rusya'nın Suriye'deki hava operasyonları

Genel Kurul toplantılarında Suriye'deki krize diplomatik çözüm bulma beklentileri boşa çıkarken Rusya'nın hava operasyonları başladı. 30 Eylül'de başlayan saldırılarda DAEŞ'in değil ılımlı muhalefetin hedef alındığı haberleri ABD ile Rusya'nın Suriye'de karşı karşıya gelip gelmeyeceği sorusunu öne çıkardı.

İlk saldırının olduğu gün ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Rus mevkidaşı Sergey Lavrov BM'de başbaşa görüştü. Bakanlar Suriye'de iki gücün karşı karşıya gelmemesi için iletişim kanalı kurulacağını duyurdular. 

Basın toplantısı düzenleyen Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu ise Türkiye adına ilk tepkiyi vererek sivillerin hedef alındığı haberleri nedeniyle kaygı duyulduğunu vurguladı.

Sinirlioğlu, Perşembe günü başta Kerry olmak üzere bazı dışişleri bakanları ile konuyu görüştü. Akşam ise Türkiye ile birlikte ABD, Fransa, İngiltere, Katar, Almanya ve Suudi Arabistan ortak bildiri yayınlayarak Rusya'ya Suriye muhalefetine ve sivillere yönelik saldırılarına derhal son vermesi ve DAEŞ’le mücadele çabalarına odaklanması çağrısı yaptılar.

Filistin bayrağı BM'de

70. Genel Kurul genel görüşmeleri önemli bir tarihi olaya şahitlik etti. Halen BM'de üye olmayan gözlemci devlet statüsünde olan Filistin'in bayrağı düzenlenen törenle ilk kez BM önünde göndere çekildi.

10 Eylül'de BM Genel Kurulu'ndaki oylamanın sonucu olarak atılan adımla Filistin BM üyeliği için bir eşiği daha geçmiş oldu. Ancak BM üyeliği Güvenlik Konseyi kararı gerektirdiği için ABD ikna edilmeden bu hedefe ulaşılması beklenmiyor.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.