BM ve 5’ler insanlıktan iflas etti

BM ve 5’ler insanlıktan iflas etti

2014’ün “felaket yılı” olduğunu açıklayan Uluslararası Af Örgütü, BMGK’nın 5 daimi üyesinin, Suriye, Irak, Gazze ve Ukrayna’daki krizlerle baş etmede başarısız olduğunu vurguladı

Mazlum insanların hayatını kaybetmesi karşısında ağırlığını koymayan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BM) 5 daimi üyesini, “Dünya 5’ten büyüktür” sözleriyle eleştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın duruşuna Uluslararası Af Örgütü’nden de destek geldi. BMGK’nın Suriye, Irak, Gazze ve Ukrayna gibi ülkelerdeki krizlerle baş etmede başarısız olduğunu vugulayan örgüt, daimi üyelere, "Veto hakkınızı soykırım ve büyük mezalimlerde kullanmayın. Bu uluslararası toplum için büyük değişikliklere neden olabilir ve sivillerin yaşamlarını korumaya yardımcı olabilir” çağrısını yaptı.

EN AĞIR YÜKÜ SİVİLLER ÇEKİYOR

160 ülkedeki insan haklarının ele alındığı “Dünya’daki İnsan Haklarının Durumu” raporunda Af Örgütü ayrıca, 2014’ün insan hakları ihlalleri açısından ‘felaket gibi bir yıl’ olduğunu ve silahlı çatışmaların ortasında kalan sivillerin de en ağır yükü çektiğini uyarısı yaptı. Genel Sekreter Salil Shetty, “2014, milyonlarca insan için şiddet dolu, korkunç bir yıl oldu. Devletlerin ve silahlı kuvvetlerin ihlalleri ile krizlere karşı verilen uluslararası tepki utanç verici ve etkisizdi. BM, 2. Dünya Savaşı’nda gördüğümüz korkunçluklara bir daha şahit olmayalım diye 70 yıl önce kuruldu. Bugün ise hâlâ büyük ölçekli şiddet olayları ve bundan kaynaklanan mülteci krizleri yaşanmaktadır" ifadelerini kullandı.

Numara yapmayın!

‘Boko Haram, IŞİD, eş-Şebab gibi grupların etkisinin ülkelerin ulusal sınırlarını aştığına’ dikkat çeken Araştırma Müdürü Anna Neista, “Hükümetler, sivilleri korumak yetkilerini aşıyormuş gibi davranmaya son vermeli. Liderler, dünyadaki krizlere verdikleri tepkileri değiştirmeli” dedi. Diğer taraftan raporda 2015-16 yılları için tahminlerde de bulunuldu. “Dünya liderleri acil önlemler almadıkça, insan haklarının önümüzdeki yıllardaki durumu iç açıcı değil” denilen raporda, daha fazla insanın zalim askeri grupların boyunduruğunda yaşamak zorunda kaldığı ve mülteci krizlerinin büyüdüğü belirtildi.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum