BM uyardı: Yemen iç savaşın eşiğinde

BM uyardı: Yemen iç savaşın eşiğinde

Şii Husilerin iktidarı ele geçirdiği Yemen’deki son gelişmelerin masaya yatırıldığı BM Güvenlik Konseyi toplantısında konuşan BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, “Yemen, gözlerimizin önünde çöküyor.” dedi.

 El Kaide’nin güç kazandığını, ülkenin iç savaşın eşiğinde olduğunu ve bölünmeye doğru gittiğini söyledi.

Birleşmiş Milletler, bu ay başında İran destekli olduğu söylenen Şii Husilerin yönetime el koyduğu Yemen için alarm verici uyarılarda bulundu. Afrika, Ortadoğu ve Asya arasında stratejik bir noktada bulunan Yemen’de giderek kötüleşen güvenlik durumu önceki akşam BM Güvenlik Konseyi oturumunda ele alındı. Oturumda konuşan BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, ülkenin yeniden bir iç savaşın eşiğinde olduğunu belirtti. Yaşanan kaos ortamında El Kaide militanlarının giderek güç kazandığına dikkat çekti. Yıllarca süren çatışmaların ardından 1990’da Kuzey ile birleşen Güney Yemen’de ayrılıkçı eğilimlerin güçlenmekte olduğunu vurguladı. Nüfusun yüzde 61’inin yardıma muhtaç olduğu ülkede insanlık krizinin yaşanabileceğini kaydetti. BM Genel Sekreteri, “Yemen gözlerimizin önünde çöküyor.” dedi. “Durup öylece olup biteni seyredemeyiz.” derken Konsey’i Yemen’i dağılmaktan kurtarmak için mümkün olan her şeyi yapmaya çağırdı.

Başkent Sana’dan video konferans yoluyla Konsey’e ülkedeki son durumu anlatan BM’nin Yemen Özel Temsilcisi Jamal Benomar da karamsar bir tablo çizdi. Benomar, Yemen’in “iç savaş ve bölünme ile başarılı bir siyasi geçiş süreci arasında bir kavşakta” olduğunu söyledi. Mevcut istikrarsızlığın, zemin ve adam kazanmak için El Kaide’ye yaradığını ifade etti. El Kaide, Afganistan ve Pakistan’daki kamplarını kaybetmesinin ardından Yemen’i ana üslerinden biri olarak belirlemiş, Güney Yemen’deki Abyan eyaletinde bazı bölgeleri kontrol altına almıştı. Örgüt,  ülkenin güneyindeki Şabva şehrinde önceki gün şiddetli çatışmaların ardından bir askeri üssü ele geçirdi. Gelişmeler Batılı ülkeleri tedirgin ederken, ABD, İngiltere ve Fransa’nın ardından Almanya, İtalya ve Hollanda da Sana’daki elçiliğini kapatarak diplomatlarını geri çekti.

Dünyanın en önemli petrol ticareti güzergâhlarından olan Yemen’in istikrarı ABD ve bölgedeki Sünni müttefikleri için oldukça önemli. İran ile S.Arabistan’ın nüfuz mücadelesine sahne olan ülkede son siyasi krizle birlikte Şii-Sünni gerilimi de tırmanıyor.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.