BM uyardı: Soykırım yaşanabilir

BM uyardı: Soykırım yaşanabilir

BM, Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki (OAC) iç çatışmada cinsel saldırılar ve çocuk asker kullanımının büyük boyutlarda olduğunu belirterek, ülkede soykırım yaşanabileceği uyarısı yaptı.

BM Güvenlik Konseyi'nde Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki iç çatışmalar ele alındı. Toplantıda Müslüman Seleka isyancıları ile bu guruba tepki olarak ortaya çıkan Hristiyan anti-Balaka örgütü arasındaki çatışmaların ülkede soykırıma yol açabileceği belirtildi.

BM Genel Sekreteri'nin soykırımı önleme konusundaki özel danışmanı Adama Dieng, AOC'de yaptığı incelemelere ilişkin BMGK'ya yaptığı sunumda, ülkede Müslüman ve Hristiyanlar arasındaki nefretin boyutunun çok büyük olduğunu ifade ederek, "Eğer engellenmezse ülkede soykırım riski var" dedi.

Anti-Balaka örgütünün, eski askerlerin liderliğinde organize olarak Müslümanlara saldırdığını anlatan Dieng, bu gurubun 16 bölgede örgütlenerek Hristiyanları Müslümanlara karşı kışkırttığını dile getirdi.

6 bin çocuk asker

BM Genel Sekreteri'nin çatışmalarda çocuklardan sorumlu özel temsilcisi Leyla Zerrougi de, Konsey'e yaptığı sunumda, OAC'de çocuklara yönelik saldırıların ürkütücü boyutta olduğunu, çocukların hem kurban hem de bu saldırıların aktörü haline getirildiğini söyledi.

Ülkede yaklaşık 6 bin çocuğun silahlı gruplara dahil edildiğini ve iç çatışmalarda savaştırıldığını ifade eden Zerrougi, iki grubun da bu suçu işlediğine dikkati çekti.

BM Genel Sekreteri'nin cinsel şiddet konusundaki özel temsilcisi Zeyneb Hava Bangura da yaptığı konuşmada, geçen yıl ocak ayından kasıma kadar AOC'de 4 bin 350 cinsel saldırı olayının rapor edildiğini belirtti.

Daha önce Hristiyan ve Müslümanlar arasında evlilikler ve birlikte yaşama kültürü olmasına rağmen gittikçe artan düşmanlık nedeniyle artık gelecekte bunun sürdürülmesinin mümkün olmayabileceğini vurguladı.

Nüfusun yarısı yardıma muhtaç

Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki olaylar, çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu Seleka isyancılarının, dönemin Hristiyan Devlet Başkanı François Bozize'yi geçen mart ayında devirmesiyle başlamıştı.

Halen Seleka isyancıları ile Hristiyan anti-Balaka militanları arasında çatışmaların devam ettiği ülkede 4 buçuk milyonluk nüfusun yarısının insani yardıma muhtaç olduğu, bir milyon kişinin de evlerini terk etmek zorunda kaldığı belirtiliyor.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.