BM: Suriye ekonomisi en az 30 yılda düze çıkar

BM: Suriye ekonomisi en az 30 yılda düze çıkar

Birleşmiş Milletler, Suriye’de yaşanan iç savaşın insani trajedisinin yanı sıra ülkeyi ekonomik olarak da tam bir yıkıma uğrattığını açıkladı.

BM’ye bağlı ‘Yardım ve Kalkınma Ajansı’nın (UNRWA) mikrofinans departmanının yayınladığı rapor, Suriye’de savaş bugün bitse bile 2010 yılındaki ekonomik değerlere ulaşılabilmesi için en az 30 yıla ihtiyaç duyulacağını ortaya koydu. Raporu değerlendiren kimi uzmanlar, Suriye’deki yıkımın 2. Dünya Savaşı’nda yaşanılanlara ‘neredeyse eş düzeyde’ ve UNRWA’nın tahmininin ‘oldukça iyimser’ olduğunu savundu.

    Geçen ay üçüncü yılını dolduran iç savaşta, bugüne kadar 150 binden fazla Suriyeli hayatını kaybetti. Nüfusun yarısı evini terk etmek zorunda kalırken milyonlarca Suriyeli de mülteci durumuna düşmekten kurtulamadı. İnsani felaketin de hatırlatıldığı UNRWA raporunda, “Suriye’nin Gayri Safi Yurtiçi Hasılası (GSYİH) dikkate alındığında, bugün savaş sona erse dahi 2010 ekonomik rakamlarına yıllık yüzde 5 büyüme ile ancak 30 yılda ulaşacağı görülmektedir.” denildi.

    Rapor, UNRWA’dan kredi alan sekiz bin küçük işletme sahibiyle mali durumları incelendikten sonra yapılan mülakatlara dayandırıldı. İşletme sahiplerinin üçte ikisi, evlerini terk etmek zorunda kaldıklarını söylerken, çalışmaya katılanların yalnızca yüzde 13’ü işletmelerinin savaştan pek fazla etkilenmediğini bildirdi. Suriye ekonomisine savaşın ilk iki yılının 84,4 milyar dolara mal olduğu kaydedilen raporda, aynı süre zarfında savaş nedeniyle 2,3 milyon insanın da işini kaybettiği ifade edildi. Bugün Suriye’de çalışan nüfusun yarısının işsiz olduğu ve halkın yarıdan fazlasının da fakirlik sınırı altında olduğu belirtildi.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.