BM: 'Saldırı bizi yıldırmayacak'

BM: 'Saldırı bizi yıldırmayacak'

BM İnsani Yardım Koordinatörü, Suriye'de kuşatma altındaki Humus'ta yardım konvoyuna yönelik saldırının kendilerini yıldırmayacağını söyledi.

 Amos, kentin tarihi bölümüne yardım ulaştırılması için ilan edilen 3 günlük ateşkesin bozulmasından üzgün olduklarını belittti.  Ancak Valerie Amos, "Bu olaylar, sivillerin ve yardım görevlililerinin Suriye'de karşı karşıya olduğu tehlikelerin en çarpıcı örneği. BM elinden geleni yapmaya devam edecek. Fakat güvenlik garantisi isteyeceğiz" dedi. Yardım konvoyuna ateşkesin ikinci günü olan dün Humus'tan ayrılırken havan saldırısı düzenlenmişti. Suriyeli yetkililer, saldırıdan isyancıları sorumlu tuttu. İsyancılar da saldırıyı Beşar Esad'a bağlı güçlerin düzenlediğini savundu. Saldırıda bir kamyon sürücününün yaralandığı bildirildi. Kızılay, BM ile işbirliği halinde kentte isyancıların denetiminde olan bölgede mahsur kalan 3 bin kadar kişiye gıda malzemesi, su ve ilaç ulaştırmaya çalışıyor.  Suriye'de büyük bölümü aylardır ordunun kuşatması altında olan Humus kentinde hafta sonunda bazı siviller tahliyte edilmişti. Orduyla isyancılar arasında varılan ateşkes anlaşması uyarınca Cumartesi günü Humus'a yardım malzemesi taşıyan araçların girişine de izin verildi. Humus'un bazı bölümleri Haziran 2012'den bu yana kuşatma altında. Kentin büyük bölümü ağır bombardıman nedeniyle harabeye dönmüş durumda. Humus'ta birçok kişinin haftalardır zeytinden başka bir şey yemediği belirtiliyor. Humus'taki durum, bir hafta önce İsviçre'nin Cenevre ketinde yapılan barış konferansında ana gündem maddelerinden biriydi. Taraflar 10 Şubat'ta yeniden bir araya gelecek. Suriye Hükümeti bu konferansa katılacağını doğruladı.

Suriye'nin üçüncü büyük kenti Humus, üç yıl önce Beşar Esad yönetimine karşı başlayan ayaklanmada en şiddetli çarpışmaların yaşandığı bölgelerden biri oldu. Başlangıçta kentin büyük bölümü muhaliflerin eline geçmişti. Ancak Suriye ordusu daha sonra birçok bölgeyi geri almış, isyancıları şehrin tarihi bölgesine çekilmek zorunda bırakmıştı.

Bbc

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.