BM rakam veriyor bir şey yapmıyor: Suriye'de 1 milyon kişi daha ölebilir

BM rakam veriyor bir şey yapmıyor: Suriye'de 1 milyon kişi daha ölebilir

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Suriye'deki insani durumu görüştü

BM İnsani İşlerden sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Durumlar Koordinatörü Stephen O'Brien, Suriye'de kuşatma altında yaşayan kişi sayısının bir yılda 393 binden 974 bine çıktığını söyledi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Suriye'deki insani durumu görüştü.

Toplantının başında konuşan O'Brien, Halep'in doğusu başta olmak üzere tüm Suriye'nin yok olmaya doğru gittiğini belirterek, "Bu trajedinin engellenmesi için eyleme geçmemenin utancı hepimizin üzerinde." dedi.

Halep'in doğusuna yönelik hava saldırılarının geçen salıdan beri hiç ara vermeden devam ettiğini ve bazı ailelerin yıkıntıların altında tamamen yok olduğunu belirten O'Brien, son saldırıların ardından bölgede yaralıları tedavi etme kapasitesine sahip hastane kalmadığını söyledi.

Silahlı grupların da Halep'in batısına ayrım gözetmeden bombalı saldırı düzenlediğini ve bu saldırılar sonucu 60 kişinin öldüğünü 25 bin kişinin bu nedenle evlerinden olduğunu dile getiren O'Brien, çatışmaların bedelini sivillerin ödediğini vurguladı.

O'Brien, ülkede kuşatma altında yaşayan kişi sayısının hızla arttığını, geçen yılın bu döneminde kuşatma altındaki Suriyeli sayısının 393 bin olduğunu şu anda ise bu sayının 974 bine yükseldiğini anlattı.

ABD, savaş suçu işleyenlerin listesini verdi
Konsey'de söz alan ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power ise Esed rejimi ve Rusya'nın sivillere ve sivil altyapıya yönelik saldırıları sürdürdüğünü söyledi.

Suriye'de savaş suçu işleyenlerin bir gün mutlaka bunun hesabını vereceğini dile getiren Power, bugün hesap vermeyecekmiş gibi bu suçları işleyenlerin er ya da geç yargı önüne çıkacağını belirtti.

Power, sivillere karşı suç işleyen Esed rejiminin üst düzey asker ve polis yöneticilerinin bazılarının da isimlerini verdi.

Samantha Power'ın Konsey'de okuduğu isimler şunlar: "Adnan Aboud Hilweh, Jawdat Salbi Mawas, Suhail Hassan, Tahir Hamid Khalil, Salah Hamad, Sha’afiq Masa, Rafiq Shihadeh, Hafiz Makhlouf, Adib Salameh, Jamil Hassan, Abdul Salam Fajr Mahmoud, Ibrahim Ma’la, Qusai Mihoub."

İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Matthew Rycroft da konuşmasında Esed rejimi ve Rusya'ya "savaş suçlarına son verin" çağrısı yaptı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.