BM Ortadoğu’da sadece tabela örgütü

BM Ortadoğu’da sadece tabela örgütü

Suriye’de iç savaş 5’inci yılına girerken yaşanan sosyal felakete başta Birleşmiş Milletler (BM) olmak üzere uluslararası toplum duyarsız bir şekilde yaklaşıyor.

BM, başta Türkiye olmak üzere başka ülkelere göç eden milyonlarca Suriyeliden destek elini çekti. Bugün BM'in tüm birimlerinde ciddi bir kaynak sorunu yaşandığının altını çizen Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, "BM'nin eskisi kadar güçlü bir kaynağı yok. Çok bürokratik, ağır bir kuruma dönüşmüş durumda. Hem esnekleşmesi hem de kaynağının güçlendirilmesi gerekiyor. Kendi içinde bunu yönetemeyen bir sistem nasıl gidip sınırlar ötesi insani yardımı daha güçlü yapacak. BM yok, levhası var. Çok enteresan dünyanın başka bir coğrafyasında bir kişiye bir şey olduğunda kıyamet kopuyor, dünya ayağa kalkıyor. Burası eğer Ortadoğu ise mezhepçilik, ırkçılık, inanç farklılığı varsa dünya 3 maymunu oynuyor. Dolayısıyla böyle devam ettikçe dünya barışını inşa etmek çok kolay olmayacak. Önce herkesin dünya vatandaşlığı üzerinde empati yapması ve insan odaklı bakması lazım" dedi.

Üç maymunu oynuyorlar

3. BM Dünya Afet Risklerinin Azaltılması Konferansı dolayısıyla Japonya'dan Star'a açıklamalarda bulunan Fatma Şahin, Suriye'deki iç savaş nedeniyle yaşanan sosyal felakete daha fazla destek verilmesi gerektiğini söyleyerek, "Özellikle bugünkü oturumlarda Suriye'de yaşadığımız iç savaştan dolayı kişilerin mağdur edilmesi ve bundan dolayı uluslararası toplumun ne yapması gerekenleri konuşacakken daha çok tusunami üzerine yoğunlaşan çalışmalar yapılıyor"dedi.

Kesintiyi Türkiye göğüsledi

BM fon yetersizliği nedeniyle geçtiğimiz ay gıda yardımı yaptığı 220 bin sığınmacı sayısını 154 bine düşürmüştü. Kişi başına 65 TL gıda yardımı yapan BM, son aldığı kararla sığınmacılara verdiği gıda yardımını tamamen kesmişti.

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.