BM Orta Afrika'ya 11 bin kişi gönderiyor

BM Orta Afrika'ya 11 bin kişi gönderiyor

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Orta Afrika Cumhuriyeti'nde (OAC) 10 bini asker, bin 820'si polis olmak üzere 11 bin 820 kişilik BM barış gücü misyonu oluşturulmasını önerdi.

Genel Sekreter Ban'ın OAC'deki krizin kontrol altına alınması için hazırladığı tavsiye raporu, asıl karar merci olan 15 üyeli BM Güvenlik Konseyi'ne sunuldu.

Ban, raporunda, ülkedeki çatışmaların şiddetinin giderek arttığını vurgulayarak halen görev yapan Afrika Birliği ve Fransız askerlerinin olayları yatıştırmada yetersiz kaldığını bildirdi.

Sivillerin korunmasının öncelikli hedef olması gerektiğine işaret eden Ban, bu amaçla ülkede BM barış gücü misyonu görevlendirilmesini ve bu kapsamda 10 bini asker, bin 820'si polis olmak üzere toplamda 11 bin 820 kişilik barış gücü birliğinin OAC'ye gönderilmesini istedi.

Ülkede şu anda BM barış gücü operasyonu bulunmuyor. Ancak BMGK'nın onay verdiği 6 bin civarında Afrika Birliği askeri, 2 bin civarında Fransız askeri bulunuyor. Avrupa Birliği de AOC'ye toplamda bin kadar asker gönderme çalışmalarını sürdürüyor.

BMGK'nın bir BM barış gücü birliği görevlendirmesi halinde ülkede şu an görev yapan Afrika Birliği askerlerinin de bu misyona dahil edilebileceği belirtiliyor.

Raporunda BM barış gücü misyonunun hazırlanması ve ülkede konuşlandırılmasının yaklaşık 6 ay süreceğini ifade eden Ban, BM'nin 15 Eylül'de ülkedeki Afrika Birliği komutasından yetkiyi devralmasının uygun olacağını bildirdi.

Genel Sekreter Ban, geçen ay BMGK'daki OAC toplantısının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, OAC'deki krize çok hızlı müdahale edilmesi gerektiğini vurgulayarak "Zaman çok önemli. Bir hafta, hatta bir günlük bir gecikme bile çok kişi için ölüm ve yaşam arasındaki fark anlamına gelecek" demişti.

Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki olaylar, çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu Seleka isyancılarının, dönemin Hristiyan Devlet Başkanı François Bozize'yi devirmesiyle başlamıştı.

Halen Seleka isyancıları ile Hristiyan anti-Balaka militanları arasında çatışmaların devam ettiği ülkede 4 buçuk milyonluk nüfusun yarısının insani yardıma muhtaç olduğu, bir milyon kişinin de evlerini terk etmek zorunda kaldığı belirtiliyor.

Özellikle anti-Balaka militanlarının sivil Müslümanlara yönelik saldırıları uluslararası toplumun da tepkisini çekiyor. Bu saldırılardan kaçan binlerce Müslüman Çad'a sığınmıştı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.