BM Orta Afrika için 3 bin kişi istedi

BM Orta Afrika için 3 bin kişi istedi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, uluslararası toplumdan Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki (OAC) çatışmaları durdurabilmek için 3 bin asker ve polis istedi.

BM Güvenlik Konseyi'ne OAC'deki durum ile ilgili bilgi veren Ban, Konsey'e bu ülkede şiddetin sonlandırılması ve insani yardımların ulaştırılabilmesi için 3 bin asker ile polis ek gücüne ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

Ülkede özellikle Müslümanların hedef durumunda olduğunu vurgulayan Ban, insanların kimlikleri nedeniyle hedef olduğunu söyledi. Şuana kadar OAC'de 2,5 milyon insanın acil insani yardıma ihtiyaç duyduğunu kaydeden Ban, "Orta Afrika Cumhuriyeti'nde insanlar kimlikleri ve inançları nedeniyle hedef durumunda. Özellikle de Müslümanlar hedef edinilmiş durumunda." dedi.

Diğer yandan Seleka isyancılarının da Hristiyanları hedef aldığını belirten Ban, her iki dine mensup sivillere yönelik yapılan saldırıların nesiller boyu sürebilme potansiyeli bulunduğunu ifade etti.

OAC'de hala Fransa ile Afrika Birliği'ne ait askerler bulunuyor. BM'nin OAC'de barış gücü askeri bulunmuyor. Ban, BM'nin OAC'de barış gücü askeri bulundurmasının uzun zaman alacağı gerekçesiyle talep ettiği 3 bin asker ile polisin Fransa ve Afrika Birliği askerlerine ek destek olmalarını istiyor. Talep edilen ek askerlerin çok acil şekilde OAC'de konuşlandırılmasını isteyen Ban, özellikle buradaki birliklerin havadan nakil kabiliyetinin arttırılması gerektiğini söyledi.

Fransa'nın toplamda 2 bin, Avrupa Birliği (AB)'nin de asker sayısını 500'den bine çıkaracağını aktaran Ban, yeni takviyenin mart ayı başında görev başında olacağını aktardı. Ban ayrıca OAC'deki tüm yabancı birliklerin tek bir komuta altında birleştirilmesini talep etti.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.