BM Orta Afrika Cumhuriyeti'ne komisyon gönderiyor

BM Orta Afrika Cumhuriyeti'ne komisyon gönderiyor

BM, Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki olası soykırımı önlemek ve uluslararası toplumu doğru bilgilendirmek için bölgeye 3 kişiden oluşan araştırma komisyonu gönderiyor.

Birleşmiş Milletler (BM), Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki olası soykırımı önlemek ve uluslararası toplumu doğru bilgilendirmek için bölgeye 3 kişiden oluşan araştırma komisyonu gönderiyor.

BM Cenevre Ofisi'nde basın toplantısı düzenleyen Orta Afrika Cumhuriyeti Araştırma Komisyonu Başkanı Kamerunlu Avukat Bernard Acho Muna, bugün başkent Bangui'ye gideceklerini ve yarın görevlerine başlayacaklarını bildirdi.

Görüşebilecekleri herkesten bilgi almak istediklerini ifade eden Muna, "Amacımız soykırıma doğru herhangi bir ilerlemeyi durdurmak" dedi. Komisyonun oluşturulmasının ülkedeki suçları işleyen taraflara da bu suçlara son vermeleri gerektiği konusunda güçlü bir sinyal olduğunu vurgulayan Muna, elde edecekleri sonuçları rapor halinde BM Güvenlik Konseyi'ne sunacaklarını bildirdi.

Geçici raporlarını haziranda, sonuç raporlarını aralık ayında vereceklerini belirten Muna, görev sürelerinin bir yıl olarak belirlendiğini kaydetti.

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde kin üzerinden propoganda yapıldığını vurgulayan Muna, Rwanda konusunda da görev yaptığını anımsatarak, soykırımın propoganda ile başladığına işaret etti.

Muna, yaptıkları incelemeler sonrasında ülkedeki suçları işleyenleri belirleyerek listesini BM Güvenlik Konseyi'ne vereceklerini de bildirdi.

Komisyonun diğer üyeliklerini ise Meksika Eski Dışişleri Bakanı Jorge Castaneda ve Moritanyalı Avukat Fatimata M'Baye yapıyor.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.