BM Mahmur Kampı'nın boşaltıldığını açıkladı

BM Mahmur Kampı'nın boşaltıldığını açıkladı

Birleşmiş Milletler, Irak'ın Musul iline bağlı Mahmur ilçesinde bulunan ve Türkiye'den gelen Kürtlerin barındırıldığı Mahmur Mülteci Kampı'nın boşaltıldığını açıkladı.

Birleşmiş Milletler, Irak'ın Musul iline bağlı Mahmur ilçesinde bulunan ve Türkiye'den gelen Kürtlerin barındırıldığı Mahmur Mülteci Kampı'nın boşaltıldığını açıkladı.
 
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Sözcüsü Adrian Edwards, BM Cenevre Ofisi'nde yapılan basın toplantısında, kampın 6 Ağustos akşamı boşaltıldığını kaydetti.
 
Kampta bin 700 ailenin bulunduğunu ifade eden Edwards, bu mültecilerin büyük bir kısmının Süleymaniye ve Erbil bölgelerine gönderildiğini belirtti. Edwards, mültecilerin okullarda ve camilerde barındırıldığını söyledi.
 
Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütü militanları Mahmur kentini geçtiğimiz hafta ele geçirmiş, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) güçleri daha sonra kenti geri almayı başarmıştı. Ancak çatışmalar sırasında Mahmur Kampı'nda kalanlardan ölenler olmuştu.
 
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, çatışmalar sırasında Mahmur Kampı'nın boşaltıldığına ilişkin haberler üzerine, "Türkiye'ye geçmek isteyenler var. Çoğu zaten bizim vatandaşlarımız. Hakkari civarından gitmiş, Çukurca, Uludere ilçelerinden ve köylerinden olumsuz şartlar nedeniyle gitmişlerdi. Onlar geri dönerlerse kapımız açık olacaktır, sınırlarımızdan içeri gireceklerdir" demişti.
 
Türkiye'de PKK terör örgütüyle mücadele sırasında 1994 yılında Irak sınırına yakın bölgelerdeki köyler boşaltılmış, köylülerden bir kısmı Irak'a gitmişti. BM, Irak'a sığınanlar için 1998 yılında Mahmur'da kamp kurmuştu. 
 
Türkiye, Mahmur Kampı'nın terör örgütü PKK üyelerince kullanıldığını ve kamptan örgüte destek verildiğini savunarak, kampın kapatılması için BM nezdinde birçok kez girişimde bulunmuştu.
 
Irak'taki çatışmalar nedeniyle BM tarafından boşaltılan kampın bundan sonra yeniden açılıp açılmayacağı ise henüz bilinmiyor.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.