BM: Katliamlar durdurulmak zorundadır

BM: Katliamlar durdurulmak zorundadır

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres, Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki cinayetleri kınayarak uluslararası topluma, ülkedeki barış gücü askerlerinin sayısını artırması çağrısında bulundu.

Orta Afrika Cumhuriyeti'ni ziyaret eden Guterres, başkent Bangui'de düzenlediği basın toplantısında, "Orta Afrika Cumhuriyeti'nde ayrım gözetmeksizin işlenen cinayetler ve katliamlar durdurulmak zorundadır. Şoke edici barbarlık, gaddarlık ve acımasızlık, bu şiddeti tanımlıyor" dedi.

Orta Afrika Cumhuriyeti'nden on binlerce kişinin güvenlikleri için kaçtığını ve çoğunun gidecek yeri olmadığı için şiddet ortamının içinde sıkışıp kaldığını ifade Guterres, sadece başkent Bangui'de binlerce kişinin korkunç şartlarda yaşadıklarını söyledi.
Antonio Guterres, yeni Devlet Başkanı Samba-Panza'nın ve kabinesinin, vatandaşları korumak konusunda yeterince etkili olamayabileceklerine dikkati çekerek "Uluslararası toplum, ülkedeki barış gücü askerlerinin sayısını derhal ve önemli ölçüde artırmak için bir araya gelerek ülkeyi felaketten kurtarmaya yardım etmelidir" diye konuştu.

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde bin 600 Fransız ve 6 bin Afrika barış gücü askeri görev yapıyor.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Afrika Bölge Bürosu Yöneticisi George Okoth-Obbo, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Orta Afrika Cumhuriyeti'nde acımasız ve gaddarca cinayetlerin kabul edilemez olduğunu belirtti.

Okoth-Obbo, BM Mülteciler Yüksek Komiserliğinin, ülkede, 1994 yılında Ruanda'da olduğu gibi bir soykırımın meydana gelmesinden endişe ettiğini dile getirdi.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliğinin, 2013 yılı aralık ayından bu yana ülkeden kaçmaya zorlanan 50 binden fazla Orta Afrika Cumhuriyeti vatandaşını kayıt altına aldığını aktaran Okoth-Obbo, şu anda ülke içinde yerlerinden olmuş kayıtlı insan sayısının 700 bini bulduğunu ve binlerce kişinin, hayatlarını kaybetme riskiyle karşı karşıya kaldıkları yerlerde sıkıştıklarını bildirdi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.