BM İnsan Hakları Konseyi'ne yeni 15 üye seçildi

BM İnsan Hakları Konseyi'ne yeni 15 üye seçildi

İnsan hakları konularının görüşüldüğü temel Birleşmiş Milletler organı olan ve 47 üyesi bulunan Cenevre merkezli İnsan Hakları Konseyi'nin 15 yeni üyesi belirlendi.

İnsan hakları konularının görüşüldüğü temel Birleşmiş Milletler (BM) organı olan ve 47 üyesi bulunan Cenevre merkezli İnsan Hakları Konseyi'nin 15 yeni üyesi belirlendi.

BM Genel Kurulu'nda yapılan gizli oylamada, İnsan Hakları Konseyi'ne üç yıllığına yeni üye ülkeler seçildi.

Oylamada, Afrika grubundan konseydeki 4 koltuk için yarışan ülkelerden Senegal, Angola, Nijerya ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti konseyin yeni üyeleri olmaya hak kazandı.

Asya-Pasifik grubundan konseye giren 4 ülke ise Nepal, Katar, Pakistan ve Hindistan oldu.

Doğu Avrupa grubundan Slovakya ve Ukrayna konseye seçildi.

Latin Amerika ve Karayipler grubundan konseye, Peru, Şili ve Meksika seçilirken, Batı Avrupa ve diğerleri grubundan konseye seçilen ülkeler Avustralya ve İspanya oldu.

Demokratik Kongo'nun üyeliğine tepkiler 

İnsan hakları ihlalleri ve ülkedeki toplu mezarlar nedeniyle eleştirilen Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin konseye seçilmesi ise eleştirilere neden oldu.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) BM Direktörü Louis Charbonneau, Kongo'nun İnsan Hakları Konseyi'ne seçilmesini "hükümetin ülke genelinde işlediği hak ihallerinin kurbanlarına atılan bir tokat" olarak değerlendirdi.

Ülkedeki güvenlik güçlerinin, 5 bin kişinin öldüğü ve 90 toplu mezarın bulunduğu Kasai bölgesindeki şiddet olaylarının sorumlusu olduğuna inanıldığını ifade eden Charbonneau, Kongo'nun İnsan Hakları Konseyi'nde koltuk sahibi olmayı hak etmediğini savundu.

İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Matthew Rycroft da Kongo'nun konseye seçilmesine tepki göstererek siyasi baskı, sivillere yönelik saldırılar, toplu mezarların bulunduğu Kongo'nun konseye seçilmesinin hayal kırıklığı yaşattığını belirtti.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley ise insan hakları ihlalleri işleyen ülkeler konseye seçilmeye devam ederse ABD'nin konseyden çekilebileceğini söyledi. 

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.