BM İnsan Hakları Konseyi raporu iptal edilmeli

BM İnsan Hakları Konseyi raporu iptal edilmeli

BM İnsan Hakları Konseyi raporu iptal edilmeli

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından İsrail'in Gazze saldırılarında yaşanan insan hakları ihlallerini araştırmak için kurulan komisyonun başkanı William Schabas'ın istifa etmesine ilişkin, "BM İnsan Hakları Konseyi tarafından yazımına başlanan rapor da iptal edilmeli" açıklamasında bulundu.

Netanyahu yaptığı yazılı açıklamada, BM İnsan Hakları Konseyi'ni İsrail karşıtı ve insan hakları ile ilgisi olmayan bir kurum olarak nitelendirerek, "İsrail hakkında ön yargılara sahip olan komisyon başkanının istifasının ardından, BM İnsan Hakları Konseyi tarafından yazımına başlanan rapor da iptal edilmeli" ifadelerini kullandı.

Konseyin 2014'te İsrail'e ilişkin aldığı kararların, Suriye, İran ve Kuzey Kore'nin toplamından fazla olduğuna dikkati çeken Netanyahu, "Esas soruşturulması gereken etrafımızdaki Hamas gibi terör örgütleridir, İsrail değil" iddiasında bulundu.

BM İnsan Hakları Konseyi, geçen yıl Ağustos ayında İsrail'in Gazze saldırılarında yaşanan insan hakları ihlallerini araştırmak için bir uluslararası araştırma komisyonu kurmuştu.

Komisyon, başkan Kanadalı uluslararası hukuk profesörü William Schabas ve üyeler Senegalli kamu hukuku uzmanı Doudou Diene ve Lübnan asıllı İngiliz avukat Amal Alamuddin'den oluşturulmuştu. Komisyon, İsrail'in geçen yıl 13 Haziran'dan bugüne kadar yaptığı Gazze saldırılarında işgal altındaki Filistin topraklarında yaşanan insan hakları ve insani hukuk ihlallerini araştırıyor.

Komisyonun, yazılı raporunu Mart ayında sunması bekleniyor.

Öte yandan, dün gece saatlerinde istifa mektubunu BM Komisyonuna sunan Schabas, görevini bırakma gerekçesi olarak, "2012'de Filistin Kurtuluş Örgütü için istenilen bir konuda bin 300 dolar karşılığında hukuki görüş bildirmesi nedeniyle İsrail'in kendisini tarafsız olmamakla suçlamasını" gösterdi. 

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.