BM Genel Kurulu yeni başkanını seçti

BM Genel Kurulu yeni başkanını seçti

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 69. dönem başkanlığına Uganda Dışişleri Bakanı Sam Kutesa seçildi.

193 üye ülkeden oluşan BM Genel Kurulu'nun yaptığı oylamada seçilen Kutesa, 69. dönem sonunda kadar bir yıl süreyle Genel Kurul Başkanlığı görevinde bulunacak.

Kutesa, beş coğrafi bölge arasında değişen başkanlık uygulamasında sıra Afrika ülkeleri grubunda olması nedeniyle grubun tek adayı olarak BM Genel Kurulu'nun yeni dönem başkanı oldu.

Kutesa, Latin Amerika ve Karayipler grubundan seçilen ve halen görevi devam eden 68. dönem Genel Kurul Başkanı John Ashe'den eylül ayı ortasında görevi devralacak. Kutesa'nın başkanlık edeceği 69. Dönem Genel Kurul çalışmaları 16 Eylül'de başlayacak.

Yolsuzluk iddiaları ve Uganda'daki eşcinsellik karşıtı yasaya verdiği destek gibi gerekçelerle insan hakları örgütlerinin yoğun tepki göstermesi ve bazı gruplarının başkanlığını engellemek için imza kampanyası başlatması, Kutesa'nın başkan olarak seçilmesini engelleyemedi.

BM Genel Kurulu'ndaki seçimlerde kullanılan coğrafi bölge sisteminde "Afrika, Asya, Doğu Avrupa, Latin Amerika ve Karayipler, Batı Avrupa ve diğerleri" yer alıyor. Türkiye, ''Batı Avrupa ve diğerleri'' grubunda bulunuyor.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.