BM: Gazze 2020’de yaşanmaz hale gelecek

BM: Gazze 2020’de yaşanmaz hale gelecek

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü’nün hazırladığı rapora göre, Gazze, 2020 yılından önce insan yaşamına elverişsiz olacak.

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü (UNCTAD), Gazze Şeridi'nde ekonomik göstergelerin şimdi olduğu gibi gerilemeye devam etmesi halinde bölgenin 2020 yılından önce insan yaşamına uygun olmayan bir yere dönüşeceğini bildirdi. Ramallah'ta düzenlenen basın toplantısında, UNCTAD Filistin Temsilcisi Misyef Misyef tarafından UNCTAD yıllık raporu sunuldu. Raporda, "8 yıllık abluka ve 3 savaş, Gazze'nin iç pazara ürün sürme gücünü bitirdi. Yıpranmış alt yapıyı harap etti" denildi.

Gazze Şeridi'nin maruz kaldığı abluka ve savaşların kalkınma hızını ciddi biçimde düşürdüğü, ekonomiyi ve yapısını tamamen çökerttiği, yeniden imarın veya ekonomik refahın gerçekleşmesine imkan bırakmadığı vurgulandı.

Savaşın Gazze'ye verdiği zarar GSYİ'den 3 kat fazla

İsrail'in Gazze'de başlattığı 3 savaşta hayatını kaybedenleri hesaba katmadan, yalnızca doğrudan ekonomik zarar hesaplandığında, bunun gayri safi yurt içi hasıladan (GSYİ) 3 kat fazla olduğu belirtildi. Gazzelilerin yıllık gelirlerindeki düşüş, 500 binden fazla insanın evinden ayrılmak zorunda kalması gibi dolaylı mali zarar tespit edildiğinde söz konusu rakamın katlanarak arttığının görüleceği ifade edildi.

GAZZE'DE ÜRETİMİB DURMASININ NEDENİ İSRAİL ABLUKASI

Raporda ayrıca şu bilgilere yer verildi:

"Gazze Şeridi sakinlerinin yüzde 72'si gıda güvenliğinin olmamasından mustarip. Gazze'de üretimin durmasının nedeni son savaş değil, 2007 yılından beri uygulanan abluka ve geniş çaplı istihdam imkanının kaybolmasıdır. Bağışçı ülkelerin desteği zorunludur ancak ekonomik refahın sağlanması ve Gazze Şeridi'nin yeniden imarı için yeterli değil. Ablukanın sürmesi nedeniyle sunulan yardımlar hayati önem taşıyacak ancak Gazze'de kalkınmanın gerilemesi ve fakirliğin çözümüne etkisi olmayacak. Ekonomik göstergelerin şimdi olduğu gibi gerilemeye devam etmesi halinde Gazze, 2020 yılından önce insan yaşamına elverişsiz olacak"
Raporu değerlendiren Misyef, UNCTAD'ın elde ettiği verilerin, Filistin ve İsrail arasında müzakerelere başlansa bile ekonomik yapının iyileştirilmesi için yerel veya uluslararası tüm çabaların sonuç vermeyeceğini gösterdiğini söyledi. Misyef, "Makul gelişme ve işsizlik oranlarına ulaşılabilmesi için Filistin ekonomisinin belki de mucizeye ihtiyacı var. Bu olmadan Filistin ve özellikle de Gazze ekonomisi daralma sürecinde kalır" dedi.
İsrail'in Gazze'ye 7 Temmuz 2014'te başlattığı ve 51 gün devam eden saldırılarda 2 binden fazla kişi hayatını kaybetmiş, 11 binden fazla kişi yaralanmıştı. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) ve BM Kalkınma Programı (UNDP) işbirliğiyle hazırlanan rapora göre, İsrail'in son Gazze saldırılarında yaklaşık 12 bin ev tamamen yıkılmış, 160 bin ev hasar görmüş, bunların 6 bin 600'u ise kullanılamaz duruma gelmişti. İsrail, Gazze Şeridi'ne 2006'da abluka uygulamaya başlamış ve 2007'den itibaren de sıkılaştırarak sürdürmüştü. İsrail, Gazze Şeridi'ne 2008'de Dökme Kurşun Operasyonu, 2012'de Bulut Sütunu Operasyonu, 2014'te de Koruyucu Hat Operasyonu adı altında saldırılar düzenlemişti.
 
Dünya Bülteni 

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.