BM Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi 12. Taraflar Konferansı sürüyor

BM Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi 12. Taraflar Konferansı sürüyor

Çin Devlet Ormancılık Bakanlığı Çölleşme İle Mücadele Ulusal Büro Genel Müdürü Yingzhen, İpek Yolu'nu yeniden hayata geçirmek için "Yeşil İpek Yolu Projesi"ni başlattıklarını söyledi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Hanifi Avcı, Birleşmiş Milletler Çölleşme İle Mücadele Sözleşmesi (UNCCD) 12. Taraflar Konferansı kapsamında Çin Devlet Ormancılık Bakanlığı Çölleşme İle Mücadele Ulusal Büro Genel Müdürü Pan Yingzhen ile görüştü.

Avcı, ATO Kongre Merkezi'nde gerçekleşen görüşmeden duyduğu memnuniyeti dile getirerek Yingzhen'e bakanlığın ve genel müdürlüğün faaliyet alanı ve çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Türkiye ve Çin'in çölleşmeyle mücadele konusunda dünyaya örnek olduğunu belirten Avcı, ülkeler ve kurumlar arası işbirliğinde başarı için doğru kurumların bir araya gelmesinin önemine değindi.

Avcı, Yingzhen ile az gelişmiş ülkelerde çölleşme ile mücadele ve Çin ile Türkiye arasındaki işbirliği olanakları konusunda da görüş alış verişinde bulundu.

"Yeşil İpek Yolu Projesi başlattık"

Yingzhen ise COP 12'nin Ankara'da başarıyla yürütülmesinden dolayı Avcı'yı tebrik ederek Türkiye'ye konukseverliği nedeniyle teşekkür etti.

Çin'in yüz ölçümünün dörtte birine karşılık gelen 2,63 milyon kilometrekare alanın, çölleşmeden etkilendiğini belirten Yingzhen, "Çölleşmenin sosyal ve ekonomik kalkınma açısından anahtar önemi var" dedi.

Bu nedenle Çin hükümetinin çölleşme konusuna gereken önemi verdiğini ifade eden Yingzhen, Çin'den başlayıp Kazakistan, Özbekistan, Rusya, Türkiye, Yunanistan üzerinden Roma'ya uzanan İpek Yolu'nu yeniden hayata geçirmek için "Yeşil İpek Yolu Projesi"ni başlattıklarını söyledi.

Tarihi İpek Yolu üzerinde 65 ülke bulunduğunu anımsatan Yingzhen, şunları kaydetti:

"Yeşil İpek Yolu Projesi ile İpek Yolu'nun 21. yüzyılda bölgede bir ekonomik ve ekolojik yeşil kuşak oluşturulmasını hedefliyoruz. İpek Yolu güzergahının dünyada çölleşmeden en fazla etkilenen bölgelerden biri olması nedeniyle bu proje kapsamında çölleşme ile mücadele ön plana çıkacak. Çin ve Türkiye, çölleşme ile mücadelede örnek iki ülke olmasının yanı sıra Çin'in İpek Yolu'nun başladığı ülke, Türkiye'nin ise İpek Yolu'nun köprü ülkesi olması dolayısıyla bir araya gelerek ortak projelere imza atabiliriz.”

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.